Voteringer i Stortinget 23.02.21

Oversikt over hvordan partiene stemte i Stortinget under behandling av representantforslag om tiltak mot kvakksalveri og bedre prioritering av helseressurser
Oversikt over hvordan partiene stemte i Stortinget under behandling av representantforslag om tiltak mot kvakksalveri og bedre prioritering av helseressurser
Etter uttalelsene fra Bent Høie (H) under Stortingets debatt 18. februar i år, er det naturlig å stille spørsmål om helse- og omsorgsministeren forstår konsekvensene innføringen av merverdiavgift på alternativ behandling har for pasientsikkerheten.
Da Stortinget den 15. desember 2020 vedtok innføring av mva på komplementære og alternative behandlingsformer, så skjedde dessverre en ting til som de færreste er klar over – de raserte samtidig sikkerhetsnettet for pasientene som bruker disse behandlingsformene.
– Jeg er vokst opp i en familie der en helhetlig tilnærming til helse alltid sto høyt, og med en bevissthet om at vi alle er en del av naturen. Jeg husker at allerede min bestefar oppmuntret oss til å gå barfot ute når det var mulig. Han snakket om vekselbad og sunn ernæring, seier Helga Schöbitz Tverdal i tidsskriftet Naturterapeuten. Ho sjølv er registrert allmenn naturterapeut MNNH og driv praksis i Odda.
13. januar møtte generalsekretær i NNH Lidia I. Myhre stortingsrepresentant fra Senterpartiet Per Olaf Lundteigen. Hovedtema var regjeringens vedtak om innføring av merverdiavgift på komplementær og alternativ behandling. – Dette er et typisk forslag som har ligget i skuffen til embetsverket i Finansdepartementet, og som er tatt form av finansminister Jan Tore Sanner for å få mer penger i statskassa – uten å forstå de store negative samfunnsøkonomiske konsekvensene av forslaget, sier Lundteigen.
At Høyre har gått i bresjen for en lov- og avgiftsendring av alternative og komplementære helsetjenester som flere hundre tusen nordmenn benytter seg av jevnlig, har fått trofaste partimedlemmer til å reagere. Nå melder de seg ut.
Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon, Norske Homeopaters Landsforbund, Norske KvanteMedisinere, Norske Rosenterapeuters Forening, Enhetsterapiforeningen og SABORG har gått sammen om en felles uttalelse og innspill i forbindelse med Representantforslag om tiltak mot kvakksalveri og bedre prioritering av helseressurser.
I dag arrangerte NNH i samarbeid med ECIT Råd og Regnskap webinar om merverdiavgift for alle sine medlemmer. Målet med webinaret var å gi medlemmene svar på hvordan merverdiavgiften i praksis vil fungere fra 1. januar 2021.
Til tross for været, hadde mange møtt opp foran Stortinget onsdag 9. desember i år for å markere motstand mot regjeringas forslag om å innføre merverdiavgift på komplementær og alternativ behandling I sin tale mante NNHs generalsektretær Lidia Ivanova Myhre til valgkamp.
På Facebooksida si, har stortingsrepresentant Sveinung Stensland lagt ut eit sitat av den amerikanske journalisten og humoristen Robert Quillen – til ettertanke for alle som ikkje har tenkt nok over dette: «Diskusjon er en utveksling av kunnskap, krangel er utveksling av uvitenhet». Sidan Stensland er oppteken av helse, kan det i denne samanhengen vera på sin plass å nemna at Quillen, trass i årelange helseutfordringar, unngjekk legar og fortsette å røykja til sin døyande dag. Wikipedia seier ingenting om dette var grunna mangel på kunnskap, eller om han var ein kranglevoren fyr som ikkje viste sitt eige beste.
Kjære terapeuter, studenter, fagskoler, fagorganisasjoner og flere hundre tusen brukere av alternativ behandling! Regjeringspartiene har talt. Med Høyre i bresjen, har de gått til det vi oppfatter som et angrep på den naturmedisinske behandlingstradisjonen i Norge.
Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (FrP) reagerer på regjeringens behandling av merverdiavgift-saken om alternativ behandling. Hun sier at FrP støtter kampen mot de useriøse aktørene, men ikke på bekostning av de seriøse og alle de menneskene som allerede i dag bruker mye penger på å få den hjelpen som de mener er best for seg.
Arbeiderpartiets representant og medlem i Helse- og omsorgskomiteen sendte 4. november spørsmål til Finansdepartementet knyttet til behandlingen av saken om merverdiavgift på alternativ behandling. Fem dager senere kom svaret fra finansminister Jan Tore Sanner. Liadal er langt fra fornøyd med svaret.
Arbeiderpartiet mener regjeringspartiene må ta til fornuft i behandlingen av saken om innføring av merverdiavgift på alternativ behandling. Dette kom klart frem under den politiske debatten på et seminar arrangert av SMB Norge.
På vegne av underskriftsaksjonen mvafribehandling ble i underkant av 22 000 underskrifter overlevert til representanter fra regjeringspartiene på SMBs seminar “Bidrar alternativ medisin til lavere sykefravær?”.
Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland er valgt som saksordfører i sak om innføring av merverdiavgift på alternativ behandling. Han har hatt en rekke opptredener i media hvor han har fremstilt komplementær og alternativ medisin som utelukkende useriøs. NNHs generalsekretær Lidia Ivanova Myhre synes flere av Stenslands uttalelser ikke er en stortingsrepresentant verdig.
I både NOU 1998:21 Alternativ medisin og Ot.prp. nr. 27 (2002-2003) Om lov om alternativ behandling av sykdom mv. ligg det ein politisk vilje til å vurdera naturmedisin og alternativ behandling som eit verdifullt supplement til den ordinære helsetenesta – både som ei avlasting, men også ein konstruktiv motkultur i høve dominerande tankemodellar innan dagens medisin. Ein slik status krev at rammevilkåra byggjer opp under intensjonen, er gjennomtenkte og forutsigbare – og blir oppfatta som rettferdige av relevante aktørar.
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem i helse- og omsorgskomiteen Hege Haukeland Liadal reagerer på prosessen om innføring av merverdiavgift på alternativ behandling. Liadal kritiserer regjeringen for ikke å ha gjort et godt nok forarbeid. Generalsekretær i NNH Lidia Ivanova Myhre syns det er prisverdig at stortingsrepresentant Liadal tar opp disse spørsmålene, som setter denne saken i et annet lys.
Økonomiske konsekvenser av innføring av mva på alternativ behandling. I en situasjon hvor fastlegeordningen er under press og hvor politikerne er bekymret for stadig økende behov for ressurser til helsesektoren, ønsker Finansdepartementet å innføre mva på alternativ behandling fra årsskiftet.
Pasientene ønsker en mer nøktern og bærekraftig praksis. En innføring av moms på alle komplementære helsetjenester til folket kan imidlertid bremse utviklingen av det grønne skiftet.
Ein kan fort undra seg over om forslaga til vedtak om gjeninnføring av mva-plikt på alternativ behandling er rein symbolpolitikk – for å svekka ei næring.
Nå samles det underskrifter på Linneaklinikken i forbindelse med Regjeringens forslag om momsplikt og konsekvensene det vil medføre. Pasientene våre har en viktig stemme, og deres engasjement er av største betydning. Vi trenger underskrifter!
På lik linje med innspel frå politisk hald og nå frå Finansdepartementet, meiner NNH at tida er mogen for ei evaluering av Lov om alternativ behandling med forskrifter.
Omfanget og betydninga naturmedisin og alternativ behandling har for folk sine liv og helse, tilseier at endringar bør tuftast på kunnskap – og ikkje som salderingspost i samband med statsbudsjettet. NNH meiner difor at forslaget om meirverdiavgiftsplikt ved omsetning og formidling av alternativ behandling blir trekt tilbake.
Regjeringen ønsker å fjerne mva-fritaket for alle terapiformer det ikke er autorisasjonsordninger for. Det er ikke vanskelig å forstå Finansdepartementets begrunnelse for dette siden helsemyndighetene bevisst har valgt å ikke bruke registeret som et verktøy til å fremme pasientsikkerhet.
Finansdepartementet har sendt ut en høring hvor regjeringen foreslår at momsfritaket for terapiformene som kommer inn under Lov om alternativ behandling skal opphøre fra 1.1.2021. Samtidig har 8 stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet fremmet sitt eget forslag om moms. Ifølge begge forslagene vil også autorisert helsepersonell som gjør alternativ behandling bli momspliktig. Disse forslagene er av natur ulike, men ingen av disse vil bidra til annet enn å vanskeliggjøre situasjonen for de som mangler gode behandlingstilbud fra helsevesenet for sine helseutfordringer.
Det jobbes på spreng hos landets pasientorganisasjoner, fagskoler og fagorganisasjoner som kommer inn under sektoren alternativ behandling denne sommeren. Regjeringen sendte i slutten av juni ut høring om endring i merverdiavgiftsloven som vil føre til mva på alternativ behandling fra januar 2021 – med høringsfrist allerede 3. august i år..!
Felles høringssvar fra SABORG, NRF, NMF, NKM, NHL, NHH og ETF som konkluderer med at de mener at tiden er moden for en evaluering av Lov om alternativ behandling med forskrifter, og ønsker at det bli satt ned et bredt sammensatt utvalg som kommer med en innstilling overfor Helse- og omsorgsdepartementet og Stortinget. Mandatet til et slikt utvalg må spesielt omhandle endring av registerforskriften og knyttes opp til en konsensus av hva samfunnet/fag- og pasientorganisasjonene oppfatter som et forsvarlig kompetansenivå med hensyn til pasientsikkerhet for terapeuter som ikke er autorisert helsepersonell. Både plikter og rettigheter bør bli tildelt de som oppfyller dette kravet – i dette tilfellet mva-fritak og tittel Registrert terapeut. Terapeuter som ikke kan innfri dette kravet, bør falle utenfor en slik ordning og kan drive sin virksomhet etter de føringene som ligger nedfelt i Lov om alternativ behandling.
NNHs generalsekretær Lidia Ivanova Myhre reagerer kraftig på saksbehandlingsmåten Finansdepartementet utøver i en høringssak som berører store grupper i det norske samfunnet. Hun reagerer blant annet på at høringsbrevet sendes ut når mange allerede har ferie, samtidig som høringsfristen settes midt i sommerferien.
NNH reagerer på Høyres og Arbeiderpartiets utspill i media om endring av Lov om alternativ behandling og ønsker å komme med konstruktive innspill til alle politiske partier. Som landets største fagorganisasjon for naturterapeuter kjenner vi godt bransjens utfordringer, og vi håper at våre innspill kan bidra til bedre grunnlag for deres beslutninger.
Den seriøse og godt utdanna delen av den naturmedisinske tradisjonen, har gjennom mange år prøvd å kommunisere kva slags tiltak me treng for å utvikla feltet: leveleg økonomiske rammevilkår og endring av registerforskrifta som gjev motivasjon til solide utdanningar og dermed auka profesjonalitet.
I fylgje undersøkingar utført av Statistisk sentralbyrå og NIFAB, nyttar om lag 1 mill. av innbyggjarane i Norge naturmedisin/alternativ behandling jamleg. Omfanget har vore rimeleg stabilt over mange år. Det er grunn til å hevda at ein slik eigenaktivitet avlastar det offentlege helsevesenet, og ikkje motsett.
Å utøve terapeutisk behandling er et yrke og et fagområde på lik linje med andre yrker.