
Skuffet over rådende kunnskapsmangel i Høyre – melder seg ut
At Høyre har gått i bresjen for en lov- og avgiftsendring av alternative og komplementære helsetjenester som flere hundre tusen nordmenn benytter seg av jevnlig, har fått trofaste partimedlemmer til å reagere. Nå melder de seg ut.
NNHs generalsekretær Lidia Ivanova Myhre melder seg ut av Høyre etter nesten 20 års medlemskap og deltakelse.

Lidia Ivanova Myhre, generalsekretær NNH
«Høyres håndtering av saken strider med gode demokratiske prosesser, etiske prinsipper og respekt for faglige utredninger når viktige politiske beslutninger skal tas.»
- Jeg kan ikke stå inne for Høyres sentrale politikk og politiske beslutningsprosesser. Høyres håndtering av saken strider med gode demokratiske prosesser, etiske prinsipper og respekt for faglige utredninger når viktige politiske beslutninger skal tas, sier hun.
- Jeg opplever fundamentale verdiendringer hos Høyre sentralt, og en hestehandel-preget politikk jeg ikke kjenner meg igjen. Avstanden til partiets mantra om fritt helsevalg, fritt skolevalg og individets rett til innenfor de rammer politikerne fastsetter, å kunne gjøre egne valg, blir her for mange helt uforståelig.
Innføring av mva på alternativ behandling
22. juni i år foreslo regjeringen, med Høyre i bresjen, at mva-fritaket for alternativ behandling skal fjernes, og at tjenestene skal pålegges 25% mva. Saken ble sendt ut på høring med høringsfrist 3. august – midt i sommerferien, midt i en global krise. En viktig helsesak ble gjort om til en finanssak i forbindelse med statsbudsjettet for 2021. Finansdepartementet presenterte en saksutredning som manglet flere viktige parametre, for eksempel kost/nytte-analyse, pasientsikkerhet-analyse, brukeropplevelse-analyse og analyse om i hvilken grad komplementær og alternativ behandling avlaster det ordinære helsevesenet.
- Et politisk hastverksarbeid og et ufullstendig administrativt håndverk, og slik jeg har registrert det, med et sterkt politisk press fra Høyre. Bestillingen var ikke til å misforstå. Uten en faglig utredning, og med manglende høringssvar fra de fleste pasientorganisasjonene, Regelrådet og flere andre instanser, begrunnet Høyre og regjeringen at alternativ helsebehandling ikke hadde nok dokumentert helseeffekt. Det vises til manglende dokumenterbar forskning. Hvilket hensyn tok regjeringen til de mange hundre tusen pasienter og brukere av alternativ behandling, og hvilken helseeffekt de opplever? spør Myhre i et brev til statsminister og leder i Høyre, Erna Solberg.
Brev til Erna Solberg
I sitt brev til statsministeren skriver hun: NNH har snakket med alle regjeringspartiene, og de aller fleste av opposisjonspartiene. Vi vet at Høyre har vært initiativtaker, hovedarkitekt og prosessansvarlig i denne saken som oppfattes svært negativt hos en betydelig del av den norske befolkning. For pasienter og brukere, terapeuter, studenter, fagskoler og fagorganisasjoner innen komplementær og alternativ behandling oppfattes forslaget som et stort tilbakeskritt. Ved å fjerne mva-fritaket tas hele grunnlaget for Registeret for utøvere av alternativ behandling bort. Dette vil igjen føre til at insentivet til å være terapeutmedlem av en fagorganisasjon blir redusert. Det er fagorganisasjonene som sammen med helsemyndigheten setter krav til utdanning og yrkesetiske retningslinjer. Det er dette som danner hovedgrunnlaget for pasientsikkerheten. Dette har Høyre ignorert totalt. NNH anser at resultatet - en svekket pasientsikkerhet - vil få en negativ virkning som ikke bør måles med en finansmålestokk.
Brevet ble sendt til partileder Erna Solberg 7. desember i fjor, med kopi til hennes politiske rådgiver og Høyres hovedorganisasjon. (Se brevtekst i sin helhet her) Myhre fikk svar fra Statsministerens kontor om at saken er oversendt Finansdepartementet, med begrunnelse om at det er det som er det rette fagdepartement. I tillegg fikk hun svar fra Høyres Hovedorganisasjon v/Ekrem Ari.
- I sitt svar prøver Ekrem å begrunne grunnlaget for innføring av merverdiavgift på kosmetisk kirurgi. Dette er overhodet ikke et tema i mitt brev. Jeg har kun skrevet om komplementær og alternativ behandling og har ikke nevnt kosmetisk kirurgi med et eneste ord. Dette vitner om nok en gang om manglende kunnskap om hva saken handler om. Jeg oppfatter svaret som lite seriøst og meget uprofesjonelt fra Høyres side, sier Lidia.
Med fouks på pasientsikkerhet og fagkrav
NNH har i alle år arbeidet systematisk for å styrke pasientsikkerheten og heve kompetansenivået ved å stille høye fagkrav til sine medlemmer. Vår hovedoppgave er å fremme helse og forebygge sykdom gjennom å gi pasienter og brukere et trygt naturmedisinsk behandlingstilbud. NNH er en del av et internasjonalt fagmiljø og medlem av flere nordiske og europeiske organisasjoner, og av World Naturopathic Federation. Vi arbeider for at komplementær og alternativ behandling skal være et supplement til det offentlige helsevesenet, ikke en erstatter. Naturmedisin og naturterapi benytter ikke-medikamentelle og lav-invasive behandlingsmetoder som har ingen eller minimale bivirkninger. Flere hundre tusen mennesker i Norge bruker alternativ behandling hvert år. Mange er avhengig av denne type helsehjelp for å kunne stå i hverdagen. De fleste som besøker en naturterapeut for sine helseplager har allerede vært gjennom det offentlige helsesystemet, og velger å benytte seg helt eller delvis av alternativ behandling. Disse betaler behandlingen selv, uten noen form for statlig refusjon.
Melder seg ut
15. desember i fjor valgte Lidia - etter å ha vært medlem i Høyre i snart 20 år - som folkevalgt i to kommuner, og gjennom lokalpolitiske verv, å melde seg ut.
- Jeg har tidligere, ved flere anledninger, tatt opp saken med flere sentrale Høyre politikere, og har gjort det jeg kunne for å forklare partiet hvilke konsekvenser denne saken sannsynlig vil medføre. Jeg er også glad for at jeg sendte brevet til Erna Solberg, før jeg tok den endelige avgjørelsen. Det er trist å melde seg ut av et parti etter så mange år, men beslutningen er tatt og den mener jeg er svært godt begrunnet. Mitt fokus fremover vil være å legge til rette, sammen med alle gode krefter internt i NNH og eksternt, for at vi skal lykkes med i arbeidet for momsfri helsehjelp for alle som trenger det. Og det er mange hundre tusen nordmenn.
Lidia er glad for at hun gjennom sin stilling som generalsekretær i NNH har fått mulighet til å sette seg grundig inn i saken, som også har vært en øyeåpner for henne om hvordan Høyre som politisk parti håndterer prosesser.
- Denne saken har vært en øyeåpner for meg om hvordan partipolitikken i Høyre i praksis fungerer, og det jeg ser er ikke forenlig med min forståelse for god partipolitikk. Mitt råd til Høyre er å lære å lytte til grasrota og bygge beslutningsprosesser som gjenspeiler mangfoldet hos medlemmene, ikke en gruppe mennesker på toppen. Slik jeg ser det, har partiet en grunnleggende kulturutfordring som man må ta et oppgjør med, og dette vil kreve gode nedenfra-og-opp-prosesser, ikke en ovenfra-og-ned-tankegang. Det vil også være en fordel å sørge for en profesjonell håndtering av henvendelsene Høyres hovedorganisasjon mottar.
------------
Også naturterapeut MNNH reg og nestleder i NNHs sentralstyre, Anne-Mette Eriksen Hjemaas, melder seg ut av Høyre etter snart 20 år som medlem.

Anne-Mette Eriksen Hjemaas, naturterapeut MNNH reg og nestleder i NNHs sentralstyre
«Moms på behandlinger gjør det umulig å være medlem i et parti som går med ryggen inn i fremtiden.»
- Dessverre opplever jeg ikke MITT HØYRE som mitt parti lengre. Jeg har vært medlem av partiet i mange år, og bidratt med arbeid for styret i Horten Høyre og i mange politiske verv over flere perioder. Jeg er naturterapeut med 35 år erfaring, som rammes av vedtaket dere har hastet igjennom denne høsten, uten konsekvensutredning og viten om hva dette vil bety i praksis. Dette kommer til å ramme mange mennesker i deres daglige virke, skriver hun i sitt utmeldelsesbrev.
Vi vet at over en million mennesker kommer til en eller flere former for naturmedisinske/komplementære behandlinger årlig. Flertallet av de som behandles er kvinner (om lag 2/3) som jobber innen helse, utdanning eller barnehagesektoren. Ut av disse har flertallet minimum 3 års høyere utdanning, men med middels sosioøkonomisk status. Dette er oppegående og reflekterte mennesker som søker hjelp der de mener de får den. Oftest kommer folk med muskel-, skjelett-, mageproblemer og plager de ha fått beskjed om å leve med. Det vil utgjøre en stor betydning for dem med MVA på behandlinger. Dette kan føre til flere sykemeldinger og større belastninger på yrkesgrupper som allerede er presset og mangler arbeidshender. Hva kommer vedtaket til å koste Norge? Det vil være interessant å få et regnestykke på.
Frihet til å velge
WHO (Verdens helseorganisasjon) anbefaler alternativer til skolemedisins behandling, slik at bruken av antibiotika og andre medisiner kan reduseres. Med dette vedtaket går Norge baklengs inn i fremtiden.
- Vi er en yrkesgruppe bestående av flest kvinner med minimum 3-5 års utdanning. Utdanningen har vi finansiert selv, uten støtteordninger. Vi er sjelden syke og koster ikke samfunnet noe ekstra. Vi tjener ikke grovt med penger, men tvert imot ivrer vi etter å kunne gi helsehjelp til de som velger oss. Vi er selvstendige næringsdrivende, slike enkeltforetak som Høyre gjerne vil legge til rette for. Hvor er Høyres næringspolitikk her? spør Anne-Mette.
- Jeg minner om at Høyre vil at hver og en skal ha frihet til å velge – som fritt helsevalg.
Kunnskapsløs og uprofesjonell saksbehandling

Ekrem Ari, kampanjerådgiver i Høyre Billde hentet fra hoyre.no
Ifølge kommunikasjonen NNHs nettredaksjon har fått tilgang til, har både Lidia Ivanova Myhre og Anne-Mette Eriksen Hjemaas mottatt nøyaktig samme svar fra Ekrem Ari, kampanjerådgiver i Høyre. Sitat:
Endringene hva gjelder kosmetiske behandlinger går i stor grad ut på at rent kosmetiske inngrep uten medisinsk begrunnelse også skal ilegges merverdiavgift. Det er både for å motvirke kroppspress, men også fordi det ikke er noen grunn til at staten indirekte skal sponse slike inngrep.
En skiller ikke på hvem som utfører inngrepet så lenge det er medisinsk begrunnet. Dette gjør at du fremdeles kan få kosmetiske inngrep med medisinsk begrunnelse hos en privat klinikk uten å betale mva (men dette forutsetter jo da at det er noen som har bestemt at du har medisinsk begrunnelse).
Verken Lidia eller Anne-Mette har nevnt kosmetiske behandlinger og kosmetiske inngrep med et eneste ord i sine henvendelser til Høyre. Når Anne-Mette påpeker dette:
Jeg driver med helsehjelp som ikke har noe med plastisk kirurgi og skjønnhetspleie å gjøre.
Kanskje lurt å svare med noe som er et relevant svar, og ikke på noe som ikke er mine argumenter?
Vet om andre som har fått omtrent samme svar fra deg.
avspises hun med følgende:
Takk for tilbakemelding.
Da har du fått et seriøst svar fra oss. Jeg registrerer at vi er uenige i denne saken. Og det har jeg forståelse for.
Ja, det stemmer. Før jul fikk vi flere e-poster med identisk ordlyd. Jeg har gitt alle det samme svaret.
Det gjelder samme sak, ja, men ordlyden i utmeldelsesbrevene er overhodet ikke identiske..! Hvordan skal man stille seg til en som svarer på vegne av Høyre, uten i det hele tatt å sette seg inn i hva saken gjelder. Og hvordan skal man stille seg til et parti som utøver den slags saksbehandling?