Et kvinnehelseutvalg uten sidesyn

Kvinnehelseutvalget har tilsynelatende levert et imponerende stykke arbeid, men stemmer det? Er det mulig å forstå kvinners helseutfordringer uten å sette seg inn i hvorfor velutdannede, godt voksne kvinner er de som bruker behandlingsformer utenfor autorisasjonsordninger mest? spør kraniosakralteraeput Trine Hamnvik, som har tatt et dypdykk i Kvinnehelseutvalgets rapport (NOU 2023: 5) «Den store forskjellen — Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse» som ble presentert 2. mars i år.

NNHs generalsekretær setter sin lit til at de politiske partiene står ved sine uttalelser om registerordningen og momsfritak

NNHs generalsekretær Lidia Ivanova Myhre

I 2021 gjennomførte Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon en skriftlig undersøkelse blant de politiske partene i forbindelse med stortingsvalget. Undersøkelsen handlet om de ulike partienes holdning til saken om regulering av alternativ behandling, herunder den velkjente merverdiavgift-saken. Det er nødvendig med en forsvarlig regulering der både pasientene og terapeutyrket ivaretas. Dette er en oppgave det politiske Norge ikke lenger kan utsette.

NNH støtter fellesaksjonen for gjeninnføring av mva-unntak

Organisasjonene Holistisk Forbund, Hvite Ørn og Fritt Helsevalg har, sammen med aksjonen mvafribehandling, initiert en fellesaksjon som krever gjeninnføring av mva-unntak på alternativ behandling utført av registrerte behandlere. NNH støtter aksjonen og mener momsfrie priser er viktig forutsetning for å bekjempe sykdom og fremme helse. Samtidig presiserer NNH behovet for strengere kompetansekrav knyttet til registerordningen.

Tiden er inne for å revurdere Utøverregisteret

– For at seriøsiteten og profesjonaliteten til utøverne ikke skal svekkes, bør vi derfor starte med en gjennomgang av kravene og kriteriene som stilles for å slippe inn i Registeret for utøvere av alternativ behandling. Dagens krav til registrering har blant annet fokus på forbundenes yrkesetiske regler, forsvarlig drift og godt opplyste klagerettigheter for pasientene. Store deler av Norges befolkning ønsker at myndighetene setter minimumskrav til medisinske kunnskaper hos alternative behandlere som står oppført i det statlige Utøverregisteret. Det er helt i tråd med våre anbefalinger til myndighetene, skriver Miek Jong, leder for NAFKAM – Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ behandling. 

En fersk politisk undersøkelse gir håp for videreutviklingen av alternativ og komplementær behandling i Norge

Ap, Sp, SV, FrP og MDG lover å rydde opp i reguleringen av alternativ behandling. De vil fremme fagkrav, kompetanseheving og pasientsikkerhet, og involvere organisasjonene i dette arbeidet. De vil gjenopprette momsfri behandling på helsehjelp som gis av kvalifiserte terapeuter. Alle disse punktene har den sittende regjeringen sviktet på.

Regjeringspartiene har vedtatt merverdiavgift på alternativ behandling

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti fikk med støtte av Fremskrittspartiet igjennom sitt forslag til Statsbudsjett 15. desember i fjor. Dette forslaget innebar at det ble innført merverdiavgift på alternativ og komplementær behandling, gjeldende fra 1. januar 2021.  Forslaget ble lagt frem midt i sommerferien, med en  høringsfrist som er høyst uvanlig for slike saker.

Med meirverdiavgift på naturterapi går Norge med ryggen inn i fremtida

– Jeg er vokst opp i en familie der en helhetlig tilnærming til helse alltid sto høyt, og med en bevissthet om at vi alle er en del av naturen. Jeg husker at allerede min bestefar oppmuntret oss til å gå barfot ute når det var mulig. Han snakket om vekselbad og sunn ernæring, seier Helga Schöbitz Tverdal i tidsskriftet Naturterapeuten. Ho sjølv er registrert allmenn naturterapeut MNNH og driv praksis i Odda.

Per Olaf Lundteigen (Sp) går i strupen på Høyre og regjeringen i mva-saken

13. januar møtte generalsekretær i NNH Lidia I. Myhre stortingsrepresentant fra Senterpartiet Per Olaf Lundteigen. Hovedtema var regjeringens vedtak om innføring av merverdiavgift på komplementær og alternativ behandling. – Dette er et typisk forslag som har ligget i skuffen til embetsverket i Finansdepartementet, og som er tatt form av finansminister Jan Tore Sanner for å få mer penger i statskassa – uten å forstå de store negative samfunnsøkonomiske konsekvensene av forslaget, sier Lundteigen.

Felles uttalelse om Representantforslag om tiltak mot kvakksalveri og bedre prioritering av helseressurser

Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon, Norske Homeopaters Landsforbund, Norske KvanteMedisinere, Norske Rosenterapeuters Forening, Enhetsterapiforeningen og SABORG har gått sammen om en felles uttalelse og innspill i forbindelse med Representantforslag om tiltak mot kvakksalveri og bedre prioritering av helseressurser.

Sirkus Stensland

På Facebooksida si, har stortingsrepresentant Sveinung Stensland lagt ut eit sitat av den amerikanske journalisten og humoristen Robert Quillen – til ettertanke for alle som ikkje har tenkt nok over dette: «Diskusjon er en utveksling av kunnskap, krangel er utveksling av uvitenhet». Sidan Stensland er oppteken av helse, kan det i denne samanhengen vera på sin plass å nemna at Quillen, trass i årelange helseutfordringar, unngjekk legar og fortsette å røykja til sin døyande dag.  Wikipedia seier ingenting om dette var grunna mangel på kunnskap, eller om han var ein kranglevoren fyr som ikkje viste sitt eige beste.

Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos med klar tale om merverdiavgift-saken

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (FrP) reagerer på regjeringens behandling av merverdiavgift-saken om alternativ behandling. Hun sier at FrP støtter kampen mot de useriøse aktørene, men ikke på bekostning av de seriøse og alle de menneskene som allerede i dag bruker mye penger på å få den hjelpen som de mener er best for seg.

Representant for Ap og medlem i Helse- og omsorgskomiteen reagerer på svar fra finansministeren

Arbeiderpartiets representant og medlem i Helse- og omsorgskomiteen sendte 4. november spørsmål til Finansdepartementet knyttet til behandlingen av saken om merverdiavgift på alternativ behandling. Fem dager senere kom svaret fra finansminister Jan Tore Sanner. Liadal er langt fra fornøyd med svaret.

Har Sveinung Stensland (H) troverdighet som helsepolitisk talsperson og saksordfører?

Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland er valgt som saksordfører i sak om innføring av merverdiavgift på alternativ behandling. Han har hatt en rekke opptredener i media hvor han har fremstilt komplementær og alternativ medisin som utelukkende useriøs. NNHs generalsekretær Lidia Ivanova Myhre synes flere av Stenslands uttalelser ikke er en stortingsrepresentant verdig.

Meirverdiavgift, komplementærmedisinske behandlingsval og ideologisk fundament

John Petter Lindeland, leiar NNH

I både NOU 1998:21 Alternativ medisin og Ot.prp. nr. 27 (2002-2003) Om lov om alternativ behandling av sykdom mv. ligg det ein politisk vilje til å vurdera naturmedisin og alternativ behandling som eit verdifullt supplement til den ordinære helsetenesta – både som ei avlasting, men også ein konstruktiv motkultur i høve dominerande tankemodellar innan dagens medisin. Ein slik status krev at rammevilkåra byggjer opp under intensjonen, er gjennomtenkte og forutsigbare – og blir oppfatta som rettferdige av relevante aktørar.

Regjeringens forslag om merverdiavgift på helsehjelp truer pasientsikkerheten og undergraver fagorganisasjonenes arbeid

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem i helse- og omsorgskomiteen Hege Haukeland Liadal reagerer på prosessen om innføring av merverdiavgift på alternativ behandling. Liadal kritiserer regjeringen for ikke å ha gjort et godt nok forarbeid. Generalsekretær i NNH Lidia Ivanova Myhre syns det er prisverdig at stortingsrepresentant Liadal tar opp disse spørsmålene, som setter denne saken i et annet lys.

NNHs svar på høyring om mvaplikt

Søk medlemskap i NNH

På lik linje med innspel frå politisk hald og nå frå Finansdepartementet, meiner NNH at tida er mogen for ei evaluering av Lov om alternativ behandling med forskrifter.

Omfanget og betydninga naturmedisin og alternativ behandling har for folk sine liv og helse, tilseier at endringar bør tuftast på kunnskap – og ikkje som salderingspost i samband med statsbudsjettet. NNH meiner difor at forslaget om meirverdiavgiftsplikt ved omsetning og formidling av alternativ behandling blir trekt tilbake.

Regjeringen vil påføre pasienter økte kostnader for helsehjelp – fagorganisasjoner med felles uttalelse

Det jobbes på spreng hos landets pasientorganisasjoner, fagskoler og fagorganisasjoner som kommer inn under sektoren alternativ behandling denne sommeren. Regjeringen sendte i slutten av juni ut høring om endring i merverdiavgiftsloven som vil føre til mva på alternativ behandling fra januar 2021 – med høringsfrist allerede 3. august i år..!

Felles uttalelse til forslag om mva-plikt på alternativ behandling (17.07.20)

Felles høringssvar fra SABORG, NRF, NMF, NKM, NHL, NHH og ETF som konkluderer med at de mener at tiden er moden for en evaluering av Lov om alternativ behandling med forskrifter, og ønsker at det bli satt ned et bredt sammensatt utvalg som kommer med en innstilling overfor Helse- og omsorgsdepartementet og Stortinget. Mandatet til et slikt utvalg må spesielt omhandle endring av registerforskriften og knyttes opp til en konsensus av hva samfunnet/fag- og pasientorganisasjonene oppfatter som et forsvarlig kompetansenivå med hensyn til pasientsikkerhet for terapeuter som ikke er autorisert helsepersonell. Både plikter og rettigheter bør bli tildelt de som oppfyller dette kravet – i dette tilfellet mva-fritak og tittel Registrert terapeut. Terapeuter som ikke kan innfri dette kravet, bør falle utenfor en slik ordning og kan drive sin virksomhet etter de føringene som ligger nedfelt i Lov om alternativ behandling.

Knytt regulering og momsfritak opp mot fagkompetanse!

NNH reagerer på Høyres og Arbeiderpartiets utspill i media om endring av Lov om alternativ behandling og ønsker å komme med konstruktive innspill til alle politiske partier. Som landets største fagorganisasjon for naturterapeuter kjenner vi godt bransjens utfordringer, og vi håper at våre innspill kan bidra til bedre grunnlag for deres beslutninger.

Slutt med marginalisering av den naturmedisinske behandlingstradisjonen!

Den seriøse og godt utdanna delen av den naturmedisinske tradisjonen, har gjennom mange år prøvd å kommunisere kva slags tiltak me treng for å utvikla feltet: leveleg økonomiske rammevilkår og endring av registerforskrifta som gjev motivasjon til solide utdanningar og dermed auka profesjonalitet.

I fylgje undersøkingar utført av Statistisk sentralbyrå og NIFAB, nyttar om lag 1 mill. av innbyggjarane i Norge naturmedisin/alternativ behandling jamleg. Omfanget har vore rimeleg stabilt over mange år. Det er grunn til å hevda at ein slik eigenaktivitet avlastar det offentlege helsevesenet, og ikkje motsett.