Knytt regulering og momsfritak opp mot fagkompetanse!
- NNH med kritiske merknader til Sveinung Stensland (H) og Ingvild Kjerkol (Ap) sine utspill i VG
Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon ønsker å komme med konstruktive innspill til alle politiske partier i forbindelse med Høyres og Arbeiderpartiets utspill i media om endring av Lov om alternativ behandling og har sendt åpent brev datert 27. mai 2020 til helse- og omsorgsministeren, medlemmer i helse- og omsorgskomiteen og ledere i de politiske partiene. Som landets største fagorganisasjon for naturterapeuter kjenner vi godt bransjens utfordringer og håper våre innspill kan bidra til bedre grunnlag for deres beslutninger.
Når Sveinung Stensland tar opp debatten i VG og mener at «Det var feil av Stortinget å bytte ut «kvakksalverloven» i 2004» og at «Det viktigste nå er å gjeninnføre kvakksalverbegrepet i norsk lov», retter han denne beskrivelsen også mot naturterapeuter, akupunktører, osteopater, naprapater, homøopater og flere kvalifiserte yrkesgrupper som bransjen representerer. Dette oppleves som krenkende av alle de som driver forsvarlig terapeutpraksis og følger loven.
Dialog og utfordringer
NNH har tidligere hatt dialog og møte med Stensland. Vi opplever at hans farmasøytiske bakgrunn er en utfordring i saker som krever en bred belysning fra berørte aktører og annen fagekspertise enn den han selv besitter.
Samfunnet trenger framover gode og trygge alternativer til medikamentelt behandling. Internasjonalt er det en øket interesse fra offentlig helsepolitisk forvaltning og forskingsfond til å finansiere ikke-farmakologiske prosjekt når det gjelder helsefremmende og forebyggende tiltak. Europakommisjonen anslo i 2008 at 197 000 europeere mister livet hvert år som følge av legemiddelbruk.
NNH har i flere år jobbet for å gjøre de politiske partiene oppmerksom på behovet for regulering av bransjen. Vi har foreslått at det bli satt ned et bredt sammensett utvalg som kommer med en innstilling overfor Helsedepartementet og Stortinget. Videre mener vi at det viktigste og mest effektive måten å regulere bransjen på er å innføre fagkrav i grunnmedisinske fag og VEKS-fag i Registeret for utøvere av alternativ behandling – på lik linje med det som Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) anbefaler – og koble dette opp mot fritak for merverdiavgift.
NNHs analyse og holdning til endring av forskriften for Registeret for utøvere av alternativ behandling
- NNH mener at fritak for meirverdiavgift på alternativ behandling skal knyttes opp til offentlig definert kompetanse og kobles til Registeret for utøvere av alternativ behandling.
- Dagens reguleringsregime svekker motivasjonen til å ta lengre utdanninger, når man vet at terapeuter med noen weekend-kurs får de samme rettighetene: mva-fritak og offentlig tittel Registert terapeut. Dette er en fare for pasientsikkerheten, og svekker de seriøse fagorganisasjonene sitt arbeid for øket profesjonalisering.
- Registeret har ført til en enda større fragmentering av bransjen – stikk i strid med intensjonen som kommer fram i Ot.prp. nr. 27 (2002-2003) Om lov om alterntiv behandling av sykdom mv. Det må stilles strengere krav til kompetansenivået i fagorganisasjonene.
Mva-fritak
Ifølge undersøkelser utført av NAFKAM og Statistisk sentralbyrå, bruker ca. 1 mill. av innbyggerne i Norge alternativ behandling jevnlig. NNH mener at et slikt omfang har positiv innvirkning på generell folkehelse, og avlaster det offentlige helsevesenet. Å innføre mva for de kvalifiserte yrkesgruppene innen alternativ behandling vil kun ramme brukere og pasienter. Ifølge Helsedirektoratet koster muskel- og skjelettlidelser samfunnet ca. 185 milliarder kroner årlig. Det tilsvarer ca. kr. 70 000 per arbeidsplass og ca. 14 % av statsbudsjettet. Dette gjelder alle kostnader som sykemeldinger, tapt produktivitet, pluss andre samfunnskostnader. Det er lignende beløp når det kommer til kostnadene knyttet til psykiske lidelser.
Dokumentasjon og forsking
I ordskiftet har dokumentasjon på effekt vært framhevet som avgrensingskriterium for mva-fritak. Om dette skulle bli lagt til grunn for alle helsefagaktører her i landet, ville det være flere autoriserte helsepersonellgrupper som ligger dårlig an. Om man leser helsepolitisk historie, finner man raskt ut at autorisasjon av flere nåværende helsepersonellgrupper ikke ble gjort på grunnlag av overveldende dokumentasjon når det gjelder effekt. Sannheten er heller at det ble gjort av hensyn til et behov i helsevesenet og samfunnet; et behov legene ikke kunne dekke gjennom sin kompetanse. Det er også en kjent sak at leger i liten grad baserer sine behandlinger på randomiserte kliniske studier, men på klinisk erfaring.
NNHs anbefaling
Det viser seg at en stor del av befolkninga opplever gode erfaringer med alternativ behandling i forbindelse med helseplager. Vi ønsker videreføring av gjeldende ordninger, men ønsker å styrke pasientsikkerheten ved at det blir knyttet fagkrav i grunnmedisinske fag og VEKS-fag til Registeret for utøvere av alternativ behandling – og endring av en del andre bestemmelser. Fagorganisasjonene som godkjennes av Helsedirektoratet må da sørge for å sikre at disse kravene, i tillegg til krav om terapifag, er ivaretatt ved registrering i utøverregisteret. Dersom denne ordningen innføres, vil vi få en fordeling av tre hovedgrupper som brukere og pasienter kan skille mellom:
- Autorisert helsepersonell (mva- fritak)
- Registrerte alternative behandlere (mva-fritak)
- Uregistrerte alternative behandlere (innføring av mva)