Sirkus Stensland

På Facebooksida si, har stortingsrepresentant Sveinung Stensland lagt ut eit sitat av den amerikanske journalisten og humoristen Robert Quillen – til ettertanke for alle som ikkje har tenkt nok over dette: «Diskusjon er en utveksling av kunnskap, krangel er utveksling av uvitenhet». Sidan Stensland er oppteken av helse, kan det i denne samanhengen vera på sin plass å nemna at Quillen, trass i årelange helseutfordringar, unngjekk legar og fortsette å røykja til sin døyande dag.  Wikipedia seier ingenting om dette var grunna mangel på kunnskap, eller om han var ein kranglevoren fyr som ikkje viste sitt eige beste.

– To livshendingar påverka og forandra min vitskaplege karriere i retning av komplementær og alternativ medisin

Miek Jong

Miek Jong er tilsett som ny leiar av NAFKAM i eit åremål på 4 år frå 2020 til 2024. Ho kjem frå stillinga som universitetslektor og assisterande professor ved det svenske Mittuniversitetet i Sundsvall, der ho har drive med forsking og undervisning innan folkehelse som sitt hovudområde.

Omstridt australsk forskningsrapport om homøopati innklaget til ombudsmannen

I mars 2015 publiserte det australske nasjonale helse- og medisinske forskningsråd (NHMRC) en forskningsrapport som stiller homøopati i et svært negativt lys. Til tross for at innvendinger mot dårlig vitenskapelig metodikk ble reist under en offentlig høring før publisering, konkluderte rapporten med at det ikke finnes pålitelige bevis for at homøopati virker mot noe som helst. Rapporten ble i august 2016 innklaget til ombudsmannen i Australia.

Fra et minefelt til et spennende og utfordrende forskningsfelt

I 2013 ble Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin (NAFKAM) evaluert av Oxford Research Group. En av konklusjonene var at det er «….påfallende at mye brukte behandlingsformer som healing,  massasje, osteopati og soneterapi er lite studert…».  Evalueringsrapporten anbefaler «….randomiserte studier av  effekt av alternative behandlinger på områder der dette ikke er gjort…»

Er placeboeffekten og pasientenes selvhelbredende krefter det samme?

I forskning tar man høyde for at all behandling har en placeboeffekt. Om man for eksempel skal undersøke om et legemiddel har effekt, må man måle det opp mot et middel som ikke har effekt i seg selv (for eksempel en sukkerpille). Om legemiddelet gir effekt utover det gruppen som får sukkerpillen opplever, sier vi at legemiddelet er effektivt. Den effekten som er felles for legemiddelet og sukkerpillen kaller vi forventningseffekt, eller placeboeffekt.

Akutt biholebetennelse og fotsoneterapi

For over tre år sidan, tok NNH sine faggrupper i soneterapi/refleksologi kontakt med Nasjonalt forskningssenter innan komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) ved Universitetet i Tromsø. Målet var å drøfta forskingsprosjekt knyta til desse terapiformene. Etter mange vurderingar, fall valet på fotsoneterapi og akutt biholebetennelse.

Kan fotsoneterapi hjelpe mot bihulebetennelse?

fotsoneterapi

Høsten 2017 kommer Universitetet i Tromsø til Nøtterøy for å forske på om bruk av fotsoneterapi kan dempe plagene ved bihulebetennelse. Arbeidet skal foregå på Nøtterøy naturmedisinske center, i samarbeid med en lege fra Vestskogen medisinske senter.

Forskning

NNH er opptatt av at forsking på naturterapeutiske metodar og alternativ medisin må skje etter premissar som tek omsyn til den kompleksiteten individualiserte behandlingsopplegg inneber.

Forsking – evaluering

Forsking/dokumentasjon innan naturmedisin og alternativ behandling er viktig både med omsyn til pasienttryggleiken, fagleg utvikling og samfunnet sitt krav til kunnskapsbasert behandlingsvalg. Eit fyrste steg i ein slik aktivitet, kan vera å byrja med sin eigen praksis.

Artikkelserie om forskning på refleksologi/soneterapi

fotsoneterapi

Dette er en artikkelserie i fire deler som tidligere har vært publisert via RiENs nyhetsbrev – Reflexology in Europe Network – i 2011/2012. Skrevet av Tracey Smith (UK) og Leila Eriksen (DK) og oversatt til norsk av Hanne Eriksen. Innhold:
Hva er forskning innen refleksologi/soneterapi? Å finne vitenskapelig forskning. Å finne forskning på ditt eget språk. Evidensbasert praksis

Evidensbasert praksis – ein god strategi?

– Om eg avgrensar meg til metodar som kan kallast sosiale og psykoterapeutiske, kan svaret hentast nettopp frå ”evidensforskinga” sjølv – og det er eintydig nei! Det finst ikkje empirisk evidens for evidensbasert praksis på dette feltet, inkludert slik behandling overfor psykiske lidingar av ulikt slag, skriv dr. philos Tor-Johan Ekeland.

Kjenslemessige låsingar er eit stort problem i diskusjonen kring homøopati

– Professor Vinjar Fønnebø påstår at ti gjennomgongar av meta-analysar når det gjeld homøopati, viser at behandlinga saknar effekt. Eg har sjølv berre sett fire meta-analysar der ein strevar etter å summera alle blinde randomiserte kliniske prøvingar (RCT) om homøopati . Om det finns fleire rimeleg aktuelle gjennomgongar vil eg gjere bli tipsa om desse.

Aromaterapi i behandling av psykiske lidelser

Aromaterapimassasje har lenge vært et populært middel for avstressing. Mange er etter hvert blitt kjent med aromaterapimassasje gjennom SPA-sentre i Norge og i utlandet. Christina Doctare kaller stress for en moderne form for selvmord. Hun har fått opprettet et ”Andrum”- et pusterom – på Karolinska Sjukhuset i Stockholm for å motvirke stress og sykefravær. I «Andrummet» kombinerer man massasje og samtale.

Ikke fullt så raskt, Hahn

I sin artikkel Sanninga om homøopati redegjør Hahn for hvor forskningen på klinisk homøopati står. Hans artikkel utgjør en motvekt mot de gjentatte påstandene om at forskningen entydig viser at homøopatiske midler ikke virker. Hahns kommentarer er viktige innlegg i denne diskusjonen, men som sine motstandere blir han noen steder litt for unyansert.

Talar etablert forsking midt imot : Sanninga om homøopati

Ein svensk allmennlege var i 8 år skulda av den svenske Socialstyrelsen for brot på vitskap og velprøvd røynsle ved å ha ordinert homøopatiske legemiddel til nokre av pasientane sine. Legen vart frifunne i svensk høgsterett, men vurderinga står likevel fast. Robert Hahn – svensk lege, forskingssjef og reg. forskar – tek eit oppgjer med vurdering av vitskaplege studier på homøopatiske medisiner.

Forskningsidè innen soneterapi

Terje Horpestad underviser.

Et av problemene med forskning innen soneterapi og naturmedisin generelt, er å vise umiddelbare konkrete resultater hos pasienten. På et fagseminar viste jeg hvordan man kan løsne stram muskulatur i hofter, lår og ligamentum inguinale – en behandlingsmetode som gir unike muligheter til å vise at soneterapi virker samt forklare patologisk hva som settes i gang i kroppen med soneterapibehandling.