NAFKAM innførerer KST i forskning på alternativ behandling
Kvantitative sansetester (KST) er en veletablert metode innenfor smerteforskning og undersøkelser av smertepasienter. NAFKAM skal nå begynne å bruke metoden i forskning på alternativ behandling og smerter.
KST utføres ved at man påvirker huden til pasienten med ulike instrumenter, og så registrerer når pasientene sier ifra når eller i hvilken grad de føler smerte.
Testene kan deles inn i to hovedtyper. Den ene typen test går ut på å måle i hvilken grad pasienten kjenner temperaturendringer og eventuelle smerter relatert til disse. Dette gjøres ved at man legger en liten datastyrt metallplate på huden, som enten blir varmere eller kaldere.
Den andre typen test går ut på å måle om pasienten kjenner smerte eller ikke, når man påvirker huden til pasienten med berøring, vibrering, trykk og prikking.
Ved å bruke KST i forskning på en behandling, kan man studere om behandlingen virker på smerter eller ikke. Man bruker da KST før og etter behandlingsopplegget man ønsker å forske på, og ser om det er noen endringer i pasientens profil. Hvis pasienten rapporterer en bedring, og at målingene beveger seg innenfor eller nærmer seg normalområdet, tyder det på at behandlingen virker.
Hvis ikke pasienten ikke rapporterer om en bedring, og det ikke er noen vesentlige endringer i profilen, tyder det på at behandlingen ikke er effektiv.
Et langsiktig mål er at man ut fra smerteprofilene før og etter behandlingsopplegg skal kunne si noe om hvilke type behandling som virker best for ulike smertepasienter, og slik kunne gi dem et bedre tilpasset behandlingsopplegg.
NAFKAMs forskningsprosjekter med KST vil omfatte personer med langvarige smerter, som nakkesmerter, ryggsmerter eller leddsmerter.
- Se artikkel hos NAFKAM
KST inn i forskningen på alternativ behandling
Se artikler relatert til: