NAFKAMs nye leder
NAFKAM har fått ny leder, og i den sammenheng ble hun intervjuet av NNHs styreleder i tidsskriftet Naturterapeuten 1/2020. Han stiller henne gode og sentrale spørsmål. Etter min mening er det på høy tid med et lederskifte etter 17 år med samme leder. Men om det vil føre til at NAFKAM blir en spydodd for relevant naturmedisinsk forskning gjenstår å se.
To livshendingar påverka og forandra min vitskaplege karriere i retning av komplementær og alternativ medisin [Naturterapeuten 1/2020]
Det lover dessverre ikke godt at den nye lederen sier seg uenig i konklusjonen til Oxford Research, som evaluerte virksomheten. Gruppen som evaluerte bestod stort sett av skolemedisinere og ingen med klinisk naturmedisinsk erfaring. Konklusjonen var, etter min tolkning, en delvis slakt av NAFKAM: God på metodikk, lite relevant på innhold. En tidligere unge Høyre leder, som nå arbeider i tankesmien, Civita, ønsker å legge ned NAFKAM og spare samfunnet for flere millioner kroner hvert år.
NAFKAM har fremdeles en lang vei å gå [24.02.2014]
Da NAFKAM ble opprettet, var det mange av oss alternative som trodde at NAFKAM i hvert fall skulle forske på de store alternative medisinske systemene, som ayurvedisk medisin, antroposofisk medisin, homøopatisk medisin, urtemedisin og kinesisk medisin. I beste fall kan man si at NAFKAM var berget som fødte en mus, og musen var prestisjeprosjektet «uforklarlige sykdomsforløp». Da Norsk Homøopatisk Pasientforening (NHPF) presenterte et forskningsopplegg i homøopati – uformelt for den forrige lederen - fikk vi som svar at det lot seg ikke gjøre fordi det ikke var forsket på dette tidligere.
Det er positivt at Miek Jong er interessert i effektene av sunn livstil. Men om NAFKAM til nå, med sin skolemedisinske tilnærming, vil kunne bidra til en slik livsstil, gjenstår å se. Den nye lederen har mange utfordringer. Det første hun kan gjøre er å klargjøre hva hun mener med vitenskapelig forskning.
NAFKAM skriver på sine hjemmesider: «Det å utsette virksom behandling til fordel for bruk av homøopatiske midler regnes likevel som den største risikoen forbundet med behandlingsformen». Det samme gjelder stort sett også for de andre behandlingsformene. Videre står det under hver form: «Snakk med legen om bruk av alternativ behandling». Jeg har foreslått før at NAFKAM bør ha tre versjoner av informasjon beregnet på det norske folk: En skrevet av alternative utøvere, en av skolemedisinere og en av NAFKAM. Hvis det skulle vise seg at de to siste så og si er identiske, holder det med NAFKAMs versjon.
Håpet er at den nye lederen formidler seriøs forskning basert på ikke bare såkalt evidensbasert forskning, men også forskning med utgangspunkt i klinisk forskning og erfaringsvitenskap. Da er det et håp om at de alternative utøvere som har mistet tilliten til NAFKAM, kan få den tilbake. En tillit som mange mistet da NAFKAM i realiteten ble et mikrofonstativ og et alibi for sin oppdragsgiver, som finansierer virksomheten. NAFKAM steg heller ikke i kurs da de omsider fant det for godt å forske på homøopati, satte fokus på homøopati og bivirkninger. Tidligere helsedirektør, Karl Evang, og mange leger og forskere i Norge hevder at homøopati er virkningsløs. Da NRK ble klaget inn til Kringkastingsrådet på «Folkeopplysningens» ensidige fremstillingen av homøopati, lot NAFKAM seg mer enn villig bruke som såkalt sannhetsvitne om hva homøopati er.
Utfordringene for NAFKAM står altså i kø. Hvis NAFKAM virkelig ønsker å sidestille seriøs alternativ medisin med skolemedisin – som blant annet Sveits har gjort - kan de bidra til å foreslå sertifisering av seriøse utøvere av alternativ medisin. Dette uansett om utøveren har kompetanse på nivå med videregående opplæring, fagskole, bachelor-, master- eller doktorgrad. Siden NAFKAM så langt har vært lojale mot skolemedisinen, skal det bli spennende å se om de i fremtiden støtter brukere av alternativ medisin. Hvis de gjør det, kan de jo støtte dem som fortsatt ønsker fritak for moms for alternativ behandling. Går alternative utøvere konkurs, går en mulighet tapt for en sunn livsstil, og da har vel heller ikke NAFKAM noen eksistensberettigelse.