NAFKAM har fremdeles en lang vei å gå
Analyseselskapet Oxford Research AS har foretatt en evaluering av Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) ved Universitet i Tromsø og dets posisjon i forskning og formidling av kunnskap om alternativ behandling.
Evalueringa som er gjort på vegne av Helsedirektoratet, inkluderte også informasjonstjenesten nifab.no som ligger under NAFKAM.
-
Forskning på alternativ medisin skuffer [NRK ytring 21.3.2014]
I følge Trude Haugseth Moe ved UiT konkluderer Oxford Research med at NAFKAM:
- på et overordnet nivå oppfyller sitt mandat
- produserer forskning med god metodisk kvalitet
- har en anerkjent posisjon internasjonalt
- framstår som faglig nøytralt
- nifab.no har lyktes i å utvikle en god og informativ portal
Nøytralitetslinja er problematisk
På noen områder får imidlertid NAFKAM kritikk. Det går blant annet på metodevalg der evaluator anbefaler å gå bort fra den alternative NAFKAM-modellen, hvor man forsker på det sosiale fenomenet "å gå til alternativ behandling", i stedet for virkningen av behandlingen.
Oxford Research AS mener også at den strenge nøytralitetslinja til nifab.no gjør at de blir utydelige og ikke greier å gi klare råd. Resultatet er at tjenesten blir irrelevant for målgruppene, samt at utydeligheten kan misbrukes.
Rapporten konkluderer med at NAFKAM har en lang vei å gå for å posisjonere seg nasjonalt. Man anbefaler at NAFKAM i det videre arbeid i større grad fokuserer på den nasjonale arena og det potensialet som ligger her.
Også redaktør for nettstedet forskning.no, Nina Kristiansen, reagerer på nøytralitetslinja og mener NAFKAMS kompetanse fremstår som ullen og bortimot usynlig.
- Ønsket om å være nøytral har gjort forskningssenteret for alternativ behandling helt usynlig. NAFKAM svikter sitt mandat om å nå ut til brukerne, skriver hun i en omtale av rapporten på forskning.no.
-
Usynlig og ullen kompetanse på alternativ behandling [forskning.no 31.1.2014]
Har oppnådd mye - vet fortsatt for lite
Jarle Aarbakke, tidligere UiT-rektor, ledet utvalget som førte til etableringen av NAFKAM i Tromsø i 2000, i konkurranse med de tre andre breddeuniversitetene i Norge på den tiden. Han har bare lest utdrag av rapporten, men mener det er positivt at man har kostet på senteret en skikkelig evaluering, og at det er avgjørende for at senteret skal komme videre. Han forteller at da senteret ble opprettet, var man opptatt av å finne en grunnplattform av kunnskap for å kunne gi tilrådinger om alternativ medisin.
- Vi har nå fått mer kunnskap rundt dette feltet. I rapporten blir man kritisert blant annet for ikke å være dristige nok til å godkjenne og anbefale behandlinger. Men grunnleggende vet vi fortsatt for lite om hva som virker.
- Vi anbefalte i oppstarten å ta små skritt, og det har vi gjort i Norge, selv om vi internasjonalt blir sett til med misunnelse. Med relativt beskjedne midler sammenlignet med annen helseforskning, har vi nå, 15 år etter utvalgets innstilling, fått mer kunnskap om alternativ medisin. Jeg lener meg tilbake og sier at her må man ha en rimelig målestokk i forhold til hva man har hatt av midler, sier Aarbakke.
- NAFKAM berømmes for sin internasjonale posisjon [UiT 31.01.2014]