
To nye fagretningslinjer ferdige og vedtatt
Eg har ved fleire høve uttalt at NNH sine fagretningslinjer når det gjeld utdanning innan ulike fag, er kanskje organisasjonens viktigaste kapital. Dette er dokument som set ramme og skapar kunnskap om kva kompetanse NNH skal krevja når det gjeld godkjenning av studieplanar, og til medlemskap for dei som ynskjer det. Slike rammeplanar er på mange måtar ei gåve som blir overlevert neste generasjon, og skapar kunnskaps-kontinuitet framover.
Dei er ikkje hogge i stein for alltid, men er meint å vera levande, på same måte som faga er det. Sentralstyret i NNH ynskjer å retta ein stor takk til faggruppene i biopati og naturmedisinsk aromaterapi for det omfattande arbeidet som er lagt ned.
Her fylgjer nokre ord korleis dei sjølv har opplevd prosessen fram mot ferdig dokument:
Biopati
Fagretningslinjene for biopati ble startet sommeren 2017 av faggruppestyret i biopati - Maria Hauge, Ånund Susort og Fride Aasen. Arbeidet med å lage fagretningslinjer for faget vi representerer, var en omfattende og dyptpløyende prosess. Det skal tas hensyn til mange aspekter, blant det faglige innholdet, nivået på pensum og hvilke mål utdanningene skal ha når det gjelder kunnskap, ferdigheter og kompetanse. Alt dette skal beskrives både som helhetlige mål for utdanningen og delmål ved de forskjellige fagene som bygger opp studiet.Diskusjon om rammene på studiet, slik som lengde og generelt faginnhold, hadde vi allerede hatt i god tid før vi satte oss ned for å ferdigstille dokumentet. Vi hadde flere møter i begynnelsen, men bestemte oss for å reise bort sammen for å få tid nok til å diskutere alle detaljene og renskrive dokumentet. September samme år satte vi oss derfor på flyet til Nice i Frankrike hvor målet for reisen var den sjarmerende byen Mougins rett utenfor Cannes i Syd-Frankrike. Der bodde vi i gjestehuset hos Frides gjestfrie bror og svigerinne, hvor vi hadde både arbeidsro og godt sosialt samvær. Kveldene gikk med til god mat og enda bedre diskusjoner om faget vårt og dets fremtid. Vi jobbet bra gjennom dagen og fikk tilstrekkelig tid til å gå nøye gjennom hva vi mente måtte være med i en utdanning innen biopati.
Vel hjemme ble forslaget vårt oversendt John Petter Lindeland, vår kjære styreleder, som har kommet med gode innspill til forbedringer. En verdifull ting som kom ut av hele prosessen, var en økt bevissthet og kunnskap om faget og utdanningen vår. Det ville vi ikke vært foruten.
Naturmedisinsk aromaterapi
Tillitsvalgte i Faggruppestyret i Naturmedisinsk aromaterapi (FSNAT) har arbeidet med revidering av fagretningslinjer for utdanning i Naturmedisinsk aromaterapi gjennom mange år. Dette har vært en tidkrevende, spennende og lærerike prosess for styret.Sammensetningen av tillitsvalgte i styret har endret seg underveis. Päivi Renaa arbeidet med fagretningslinjene sammen med Annette Maincon og våren 2009 engasjerte Jeanett Førland seg i styret. Una Iversen-Ottne kom inn i styret i 2012 og i 2013 kom Ingebjørg Mortveit inn i styret.
De siste 6 årene er det Jeanette, Ingebjørg og Una som aktivt har arbeidet med revideringen. Utgangspunktet for revidering var originaldokumentet fra nittitallet.
Gjennom de siste 10 årene har kravene til utdanningen endret seg. Nye fagkrav er kommet til og andre fagkrav har blitt oppgradert. Dette har også påvirket utforming og ordlyd i de nye fagretningslinjene.
Gjennom arbeidet de siste 6 årene har faggruppestyret tilegnet seg ny kunnskap. Arbeidet har krevet arbeidsmøter og gode diskusjoner. Våre ulike erfaringer og bakgrunn som terapeuter har bidratt positivt til arbeidsprosessen.