
Kinesisk storbesøk på klinikk i Tønsberg
– Hva er det vi har satt i gang, tenkte de to akupunktørene Erik Vinje Olbjørn og Ole Jørgen Frydenlund kanskje da de hadde invitert en rekke prominente gjester til foredrag og middag i Tønsberg en oktoberkveld i 2019. Rundt bordet satt syv kinesere, leger, professorer og forskere, samt presidenten på det velrenommerte Chinese Academy of Chinese Medical Sciences.
Til stede var også NNHs generalsekretær Lidia I. Myhre og styreleder John Petter Lindeland. Nestleder i Akupunkturforeningen, Mona Solberg, var til stede, samt legen Torkel Snellingen som har jobbet i og samarbeidet med det medisinske universitetsmiljøet i Kina i mange år.
Pasientbro
Temaet for kvelden var øyesykdommer og behandling av disse med kinesisk medisin der vestlig medisin kommer til kort, eksempelvis aldersrelatert makula degenerasjon - AMD. Universitetssykehuset Eye Hospital i Beijing er et av sykehusene som drives av CACMS, og her behandler de øyepasienter med kinesisk medisin, det vil si akupunktur og urter.
Ole Jørgen Frydenlund og Erik Vinje Olbjørn driver klinikken St. Olav Eye, og har i flere år tatt med seg pasienter til Eye Hospital i Beijing for å få en utvidet TKM-behandling der. Dette har ført til et nært samarbeid med sykehuset, og spesielt professor Liang Lina. Sammen har de kommet frem til at de skal prøve å få til et integrert sykehus i Tønsberg/Oslo, og som et ledd i dette, kom flere forskere og presidenten Luqi Huang.
Myndighetenes støtte
CACMS er direkte underlagt helseadministrasjonen i Kina, og har myndighetenes velsignelse og en solid finansiell støtte til å bringe kinesisk medisin ut i verden. De er allerede etablert i flere land, og takket være det mangeårige samarbeidet med St. Olav Eye i Tønsberg/Oslo vil de nå rede grunnen for å etablere et sykehus i Tønsberg.
I løpet av denne kvelden ble universitetet og sykehusene presentert. Her har de til enhver tid mange hundre forskningsprosjekter gående. Tidligere i år fikk de en invitasjon til å publisere i The Lancet, og dette arbeidet er i gang. I 2015 fikk en av deres forskere, professor Tu Youyou, Nobelprisen for å utvikle en medisin mot malaria. Hun brukte en 1.700 år gammel kinesisk oppskrift som basis for medisinen. I dag er professoren Tu Youyou 89 år og fortsatt tilknyttet CACMS.

KJENT: Professor Liang Lina har vært på St. Olav Eye i Tønsberg mange ganger. Her forteller hun sine
kolleger om klinikken på kinesisk Foto: Bente Wemundstad
Forskning med norsk deltakelse
I Norge er behandling med kinesiske urter forbudt, men delegasjonen fra Kina ønsker å involvere norske miljøer i deres forskning slik at myndighetene skal få dokumentasjon på at dette virker og at det ikke er skadelig i kontrollerte omgivelser. Professorer med solid utdannelse i både kinesisk medisin og vestlig medisin vil være dedikert et slikt forskningsprosjekt, og et mål er å få norsk deltakelse med.
– Det tror jeg vi skal lykkes med, sier dr. med. Torkel Snelllingen i sitt foredrag. Han er øyelege og har deltatt i både norsk og kinesisk forskning. Han har bodd i Kina i mange år, og vært ansatt på kinesiske forskningsinstitusjoner. Hans nettverk er bredt, både i Norge og Kina.
Samme behandling hjemme
– Håpet og målet vårt er at pasientene våre skal få den utvidete behandlingen øyepasienter i Kina får. De pasientene vi har hatt med oss til Beijing har opplevd god behandling og gode resultater. For mange av dem er en årlig tur til Kina nødvendig for å beholde synet, sier Ole Jørgen Frydenlund. Han driver St. Olav Eye i Oslo, mens kollega Erik Vinje Olbjørn driver klinikken i Tønsberg.
– Med et integrert øyesykehus i Tønsberg ville vi kunne tilby dem samme behandling hjemme. Det vil komme mange pasienter til gode, siden for eksempel AMD er en aldersrelatert sykdom og mange eldre har ikke mulighet til å reise til Kina årlig.
Støttespiller i NNH
Erik og Ole Jørgen er begge medlemmer i både Akupunkturforeningen og NNH.
– Vi ser at NNH har et internasjonalt blikk, pluss at de er dyktige på politisk påvirkningsarbeid. Vi tror at de kan bidra med faglig støtte i dette arbeidet og hjelpe oss å bringe dette prosjektet til Norge, sier Erik Vinje Olbjørn.
– NNH er positive overfor tiltak som kan promotere naturmedisinske behandlingstilbud innenfor trygge og seriøse rammer. Tradisjonell kinesisk medisin (TCM) har og er en viktig kunnskapsleverandør for mange terapiformer. Vi tror at NNH kan bidra med fornuftige innspill når det gjelder prosessen videre i dette prosjektet, sier styreleder John Petter Lindeland i NNH.
Internasjonalt blikk
Generalsekretær Lidia I. Myhre fulgte nøye med under foredragene og middagen denne kvelden i Tønsberg. Hun har jobbet med utenlandske prosjekter tidligere, og oppmuntrer medlemmene i NNH til å engasjere seg internasjonalt.
– Akupunktur utgjør en stor faggruppe i NNH, og vi følger nøye med utviklingen i inn og utland – blant annet gjennom vårt medlemskap i European Traditional Chinese Medicine Association (ETCMA). NNH er også representert i flere europeiske og nordiske organisasjoner innen naturmedisin og naturterapi, og er også landets eneste fagorganisasjon som er medlem av World Naturopathic Federation, som igjen har god kontakt med Verdens Helseorganisasjon (WHO). NNH setter derfor stor pris på at våre medlemmer engasjerer seg i internasjonalt samarbeid. Ole Jørgen og Erik er et godt eksempel her, og med dette spennende prosjektet har de skapt en flott arena for fagutveksling mange kan nytte av, sier Lidia I. Myhre.
Til Verdens Helseorganisasjon
Besøket i Tønsberg var et av stoppene på denne reisen fra Kina. De var innom Karolinska Sjukhuset i Stockholm både før og etter Tønsberg, og deretter hadde de møter i Verdens Helseorganisasjon (WHO). Her fremla de både statusrapport og fremtidige prosjekter i tråd med WHOs egen strategiplan for komplementær medisin.