
NNH – med fokus på fremtiden
NNHs administrasjon er stolt av all arbeidsinnsats som legges ned av frivillige krefter i organisasjonen, og vi er også stolte over den nye nettsiden som ble lansert i april i år. Tiden fremover er spennende og byr på både viktige utfordringer og muligheter!
Innsats som teller
NNH er en stor organisasjon med få ansatte, men det er mye frivillig innsats som legges ned hver eneste dag. Uten den frivillige innsatsen kunne ikke organisasjonen vise til de resultatene som er oppnådd år etter år.
Året 2017 har så langt vært et hektisk år med høyt tempo og dynamikk – noe som har vært krevende. I tillegg til den daglige drift på kontoret, er det en rekke aktiviteter som har stått på agendaen og blitt gjennomført i løpet av de knapt seks måneder som har gått:
Møte med helsepolitikere på Stortinget, møte med Datatilsynet, dialog og møter med Norsk Barnelegeforening og helsesøstrene i Norsk Sykepleierforbund og NAFKAM, to møter i Sentralstyret, to møter i Strategiutvalget, et møte i Forskningskomiteen, flere faggruppemøter og kurs, seminar om pasientsikkerhet, representasjoner, møter i SABORG og NRN i Stockholm, godkjenning av flere nye studieplaner, studietur til Medica Albena, opprettelse av fagkoordinator-funksjon, nye nettsider, unikt skrivekurs med Geelmuyden, høringer til Helsedirektoratet, forskningsprosjekt om bihulebetennelse og soneterapi, planlegging av innovasjonsprosjekt om pasientoppfølging, NNH i media og den siste aktivitet før sommeren – faggruppeseminar 15. juni.
En kan spørre seg om det er verdt innsatsen å bruke tid og energi på så mange møter, samlinger, kurs, representasjoner etc. Svaret er enkelt:
Engasjement er en forutsetning for å fremme faglige synspunkt utad og kjempe for rettigheter og bedre vilkår for NNHs medlemmer. Noen få ganger har vi feilet, det har vi lært av – og dette har gjort oss enda sterkere i vår sak og klokere i våre avgjørelser – enten det gjelder fag-, administrativt- eller organisasjonsarbeid. Jeg ønsker å takke alle dere som har bidratt i vårhalvåret, og oppfordrer flere til å engasjere seg i tiden fremover. Sammen er vi sterke, og vi kan flytte fjell!
Faggruppearbeid
Faggruppearbeidet er i utvikling. I vår er det gjennomført fagmøter i regi av faggruppene i naturmedisinsk aromaterapi, akupunktur og soneterapi. En ny faggruppe har kommet inn i NNH. Helhetsterapiforbundet ble avviklet og alle medlemmer ble godkjente som NNH-terapeuter i helhetsterapi fra 1. mars i år. Vi ønsker dem alle hjertelig velkommen hos oss!
Noen faggrupper er større og mer aktive enn andre, og vi arbeider med tilrettelegging for større engasjement både innenfor de ulike faggruppene og på tvers av disse. Et eksempel på dette var faggruppeseminaret 15. juni i Oslo.
NNH har engasjert Mari G. Jerstad som faggruppekoordinator i 2017. Gjennom flere tiltak kommer hun til å jobbe sammen med administrasjonen innenfor flere områder, blant annet utarbeidelse av fagretningslinjer for de som mangler det, produksjon av fagartikler, tverrfaglige kurs, fokus på kompetanseheving og pasientsikkerhet. For at vi skal lykkes med dette arbeidet, må faggruppene selv gjøre en innsats og engasjere seg enda mer i utviklingsprosessen i tiden fremover.
NNHs nye nettsider og Naturterapeuten
Digital profesjonalisering er viktig for organisasjonen. I vår har vi lansert nye nettsider. Dette er et løft for NNH. Med den nye nettsidestrukturen blir det lettere for både medlemmene og interesserte å komme raskt frem til ønsket informasjon. De nye nettsidene vil også være et utstillingsvindu som viser NNHs virksomhet og medlemmenes kompetanse og kapasitet.
Jeg vil berømme prosjektgruppen som har gjort dette mulig – nettredaktør Svein Johannessen, grafisk designer Ingund Svendsen og Trine Hamnvik fra administrasjonen som prosjektleder. Takk for at dere har stått på for oss alle! Jeg vil også takke firmaet Arkitektum Web som har hatt det tekniske ansvaret for utvikling av sidene. De nye sidene er på ingen måte ferdige, og vi vil de nærmeste månedene arbeide med å justere og videreutvikle innholdet.
Det er derfor viktig å få tilbakemeldinger fra dere medlemmer om ting som kan forbedres.
Tidsskriftet Naturterapeuten er også en viktig del av organisasjonens virksomhet, men også et blad som er ment å leses av alle som har interesse for naturterapi og naturmedisin. Flere medlemmer har gitt oss tilbakemeldinger om at de ønsker trykte utgaver av Naturterapeuten fremfor digitale utgaver. Dette har vi lyttet til. Naturterapeuten vil i fremtiden komme som to utvidede utgaver – en vår og en høst. Vi oppfordrer alle som ønsker å dele faglige synspunkter om å sende artikler og forslag til artikler til redaksjonen.
Forskning og utvikling
Denne våren ble det satt i gang to prosjekter knyttet til forskning innen naturmedisin, med NNH på laget. Dette er en stor gladnyhet for oss som er landets største organisasjon for naturterapeuter. Det betyr at vi blir sett av forskningsmiljøene, og at vår kompetanse brukes. Vi er involvert i forskningssamarbeid med både NAFKAM og Agderforskning.
Faggruppen i soneterapi har tatt initiativ til forskningsprosjekt sammen med NAFKAM. Fokus i pilotstudien er soneterapi og bihulebetennelse. Forskningsprotokollen og samarbeidende lege er på plass. Geografisk er studien lagt til Vestfold/Tønsbergområdet. Avhengig av rekruttering av pasienter, forventes en publisering av resultatet om ca. to år.
Det andre prosjektet er knyttet til NNHs samarbeidsavtale med helsesenteret Medica Albena i Bulgaria. Dette er et pilotprosjekt der hovedmålet er å bygge tjenestetilbud basert på kommunikative samarbeidsstrukturer mellom like aktører og helsenæringer, for å skape et helhetlig helsetilbud og et innovativt ettervern for pasienten. Planen er at alle NNH-terapeuter som ønsker det, skal få mulighet til å være med i prosjektet. Innovasjonsselskapet The Wave er også involvert på den tekniske siden, mens Agderforskning vil følgeforske prosjektet. En studietur ble gjennomført i mai, og i september reiser flere terapeuter til senteret for å gjøre seg kjent med opplegget og mulighetene.
Norsk helsepolitikk og den nye tiden
Har helsepolitikerne sovnet i timen eller har de ikke mot nok til ta tak i utfordringene den alternative sektoren sliter med? Vi har for lengst forstått at det er mye mer behagelig å fremme i media det de har gjort riktig, enn det de ikke har fått gjort. Hva med pasientene som oppsøker både helse- og omsorgstjenesten og naturmedisinsk sektor?
Det er over 1 million mennesker som bruker én eller flere former for alternativ behandling i Norge. Når den offentlige helsesektoren og den naturmedisinske sektoren ikke snakker sammen, hvilke konsekvenser kan dette få for pasienten? Når NNH og flere andre seriøse organisasjoner i tillegg til NAFKAM, SABORG og til og med Norsk Barnelegeforening og Landsgruppen av helsesøstre i NSF mener at det trengs en opprydding av det alternative sektoren, hvor er da helseministeren?
Det er et viktig år i år. Vårt demokrati skal avgjøre hvordan Norge skal utvikles videre, hvilke verdier det skal fokuseres på og hva som er viktigst å prioritere. I Helsebarometeret 2017 opplyses det om at helse ligger på tredje plass når det gjelder hva som er den viktigste utfordringen for det norske folk, etter innvandring/integrering og arbeidsledighet.
Norge bruker 9 % av BNP på helse, og to av tre har hatt kontakt med helsevesenet i løpet av det siste året. Muskel- og skjelettlidelser opplyses som den største utfordring og belastning for befolkningen. Overforbruk av antibiotika, som naturmedisin i alle år har hatt fokus på, vises nå som en vesentlig utfordring i helsesektoren. 60% mener myndighetene må stille offentlige fagkrav for alternative behandlere. Dette har NNH, SABORG og flere andre seriøse organisasjoner stått på og kjempet for – uten å bli hørt. Videre viser Helsebarometeret 2017 at Regjeringen får terningkast 3 på helsepolitikk. 45% mener at Ap vil føre den beste helsepolitikken, 30% mener at det er Høyre.
Det er både riktig og viktig å stille spørsmålet: Hvordan hadde dette bildet sett ut dersom politikerne tok sitt ansvar, ryddet opp og la til rette for at naturmedisinsk behandling kunne brukes på en mye bedre, tryggere og smartere måte enn i dag? Hadde man på den måten frigjort flere legeressurser som trengs, styrket folkehelsearbeidet og økt forebyggingen av sykdom? Slik de gjør blant annet i forbilde-landet når det gjelder regulering av helsesektoren – Tyskland. Dette gjenstår å se etter valget. For nå er det valgkampen som ser ut til å ta de fleste ressurser og tiden hos politikerne.