Har pandemien gjort oss klokere?
Som alle andre har også NNH merket godt utfordringene pandemien har medført. Mange har blitt rammet både økonomisk og faglig. Mva-saken har ikke gjort ting lettere verken for pasienter, terapeuter, studenter, fagskoler eller organisasjoner i bransjen. Saken kom som et slag i ansiktet på initiativ fra den sittende regjering. Selv ikke en pandemi klarte å stoppe denne regjeringen fra å gjennomføre radikale tiltak med store samfunnskonsekvenser – som rammer de svakeste i vårt samfunn som trenger helsehjelpen de får ved bruk av naturterapi og komplementær behandling.
LÆRDOM
Pandemien har kostet dyrt. Den har etterlatt millioner av tapte menneskeliv, et sterkt svekket næringsliv og en stor eskalering av psykisk uhelse. Den har også endret våre vaner og måten vi tenker på. Kanskje for lang tid fremover. Men den har også ført til flere positive ting. Det viktigste er kanskje at vi har blitt mer oppmerksomme på hvor viktig samhold, empati og omsorg for hverandre er. Den har også gitt oss mer kunnskap om hvor sårbare våre samfunnsverdier er og hvor viktig det er å bygge et robust samfunn som er i bedre stand til å møte fremtidige kriser. Innen helse betyr dette at staten skal kunne bekjempe pandemier på en sikker og effektiv måte, og uten at det går på bekostning av det ordinære helsetilbudet. Dette ser ikke ut til å være tilfelle ved håndteringen av denne pandemien.
Pandemien har hatt en positiv effekt på klimaet. Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at verdens totale CO₂-utslipp i fjor sank med 5,8 prosent. Flere av verdens store byer har fått bedre luftkvalitet. Et eksempel er New Delhi som for første gang på flere tiår endelig har kunnet se Himalayafjellene.
Digitaliseringen har også hatt stor fremgang. Digitale møteplasser kan ikke erstatte det gode fysiske samværet, men de har gitt oss nye kommunikasjonsmuligheter som kan være nyttige for å løse flere oppgaver mer effektivt. Dette er positive ting som vi kan ta med oss videre.
FELLES INNSATS
Under pandemien har NNH hatt fokus på omstilling for å kunne gi medlemmene den bistanden de trenger. Jeg vil takke alle medlemmer, assosierte og samarbeidspartnere for samholdet dere har vist gjennom mange måneder preget av stor usikkerhet. Å holde sammen er kanskje den viktigste egenskapen vi har for å klare oss i en krise.
I april ble Norske Kvantemedisinere (NKM) tilslutningsorganisasjon til NNH. Vi ønsker NKM velkommen, og håper at flere andre organisasjoner i fremtiden vil se betydningen av å tilslutte seg en organisasjon som NNH. Sammen står vi selvsagt mye sterkere enn hver for oss, og dette perspektivet sitter i NNHs ryggmarg. Det tverrfaglige fagmiljø vi har bygd gjennom årene har gitt oss en felles plattform, mer bærekraft, handlekraft og profesjonalisering som organisasjon.
Vi kan også gratulere oss med at NNH ble tatt opp som fullverdig medlem i World Naturopathic Federation (WNF) 19. mai i år. WNF har god kontakt med Verdens helseorganisasjon (WHO), og som medlem vil NNH få en påvirkningsmulighet i viktige spørsmål om videreutviklingen av naturterapeutiske behandlingstradisjon internasjonalt, i tråd med WHOs strategier.
BRUK STEMMERETTEN!
I slutten av april publiserte NNH en politisk undersøkelse i forbindelse med stortingsvalget. Det er viktig å reflektere over hvordan vi som individer og organisasjoner kan påvirke og bidra for at Norge får en rettferdig helsepolitikk som inkluderer alle. Etter åtte år med Solberg-regjeringer er dette vanskelig å få øye på, og vi trenger sårt en ny regjering.
Snart er det valg – stå sammen og bruk stemmeretten!
Lidia I. Myhre, generalsekretær NNH