Referat fra fagkveld for soneterapeuter/refleksologer og andre
Oslo 16. november 2017 i lokalene til Institutt for Helhetsmedisin (IFH) i Oslo.
Møtet ble arrangert av faggruppene for soneterapi, øreakupunktur og refleksologi, representert ved Anne-Mette E. Hjemaas, Ruth Marianne Gjelten og Siri Brøndelsbo
Deltakere:
Anne Gjerdrum, Soneterapi
Anne Grethe Skåle, Soneterapi
Britt Mengkrogen, Soneterapi
Diana Andersen, Stud. Sone
Eigil Jusnes, Soneterapi
Hilde Lund-Hanssen, Soneterapi
Jeanette K Hofseth, Stud. Sone
John Petter Lindeland, Soneterapi
Terje Varpe, Soneterapi
Møtet er godkjent som faglig oppdatering i NNH
Anne–Mette ønsket velkommen, registrerte deltakere og informerte om kveldens agenda, samt informerte om NNHs samarbeidspartnere innenfor andre organisasjoner.
Det første punktet på kveldens agenda var om forbrukerrådets retningslinjer, hvordan vi som utøvere av alternativ behandling/naturmedisin er forpliktet til å følge markedsføringsloven. NNH har lagt ut loven og informasjon rundt dette på sine nettsider. Det ble også tatt opp hvordan forbrukerrådet denne høsten har intensivert kontrollen med håndhevelse av markedsføringsloven, og hvor viktig det er for oss utøvere å følge gjeldende lovverk selv om vi er uenige i det, eller synes det er vanskelig å markedsføre seg i tråd med lovverket.
Neste punkt på agendaen var onlinebooking og journalføring. Onlinebooking ble det snakket svært lite om, men både manuelle og digitale journaler ble diskutert, og også hvilke retningslinjer vi har. Alle medlemmer av NNH er pålagt å føre journal over sine behandlinger, og for å oppbevare et arkiv med personopplysninger skal man søke Datatilsynet om konsesjon, enten arkivet er på papir eller data. Dersom journalene oppbevares i papirform plikter man å ha et låsbart, brannsikkert skap, og dersom man har et digiarkiv må man sørge for sikkerhetssystemer som ivaretar pasientsikkerheten. Både Nexus og Hano journalsystemer ble anbefalt av flere deltakere som gode journalsystem hvor sikkerheten blir ivaretatt av leverandøren. Hano-systemet tilbyr ulike moduler for både journalføring og fakturering.
Under dette punktet ble det også diskutert en del rundt ulike betalingsløsninger, disse kan variere mye i forhold til omsetning og hvor mye man jobber. Betalingsterminal er forholdsvis dyrt, betaling med Vipps koster 1,75 % av totalbeløp ved betaling i bedriftsmodul. Det samme gjør Izettle dersom det er en viss størrelse på omsetningen pr. uke, ellers kan Izettle koste opp mot 2,75 % med lavere ukesomsetning. Flere deltakere nevnte Izettle som et system de kunne anbefale.
Tredje punkt på agendaen var at vi tre fagutvalgene som arrangerte kvelden kom med litt nytt om hva vi arbeider med, og hva vi har av planer fremover. Faggruppene for soneterapi, øreakupunktur og refleksologi har startet et tverrfaglig arbeid hvor vi har bestemt to tverrfaglige møter i året der vi skal se nærmere på hva vi kan samarbeide om fremover og hva vi kan tilføre hverandre som faggrupper. Alle tre faggruppene har også som intensjon å benytte NNHs nye faggruppesider til utvidelse av faggruppearbeid.
I tillegg informerte NNHs leder John Petter her om den nye tverrfaglige, årlige kongressen NNH har begynt planleggingen av - et nytt prosjekt sentralstyret i NNH har stor tro på.
John Petter og Terje informerte i tillegg om progresjonen i forskningsprosjektet NNH har med NAFKAM, hvor to soneterapeuter gir behandling for akutt bihulebetennelse. Det har vært en lang vei frem for å kvalitetssikre studiet, men etter planen skal det nå være klart for publisering av pilotstudiet i 2018.
Fjerde punktet for kvelden var en fremføring av Anne-Mette, Ruth Marianne og Siri, om hvordan smerter i lumbal/sakralområdet, med smerter videre ned i bena, kan være knyttet til tarm/fordøyelsesproblematikk gjennom forklaringsmodellene til alle våre tre fagretninger.
Det ble tid til både debatt og spørsmål.