Forebygging av aldersrelatert økning i markører for diabetes kan beskytte hjertet i alderdommen
Svenske forskere har vist at tilskudd med selengjær og koenzym Q10 beskytter hjertet i alderdommen. I en helt ny studie ble det observert at aldrende menn og kvinner som tok de to tilskuddene hadde signifikant lavere nivåer av fruktosamin. Fruktosamin er en substans som normalt blir brukt som en markør på glukose i blodet, men er også linket til økt risiko for hjertesykdom og død.
Som en naturlig del av det å bli eldre så øker nivået av det som kalles fruktosamin i blodet. Fruktosamin er primært blitt brukt til langtids overvåkning av glukosenivå. Forhøyede nivåer kan være et tegn på diabetes men høye fruktosamin verdier er også assosiert med økt risiko for hjertesykdom. Imidlertid har svenske forskere ledet av kardiolog Urban Alehagen fra Linkøping University Hospital oppdaget en måte å hindre at dette skjer. I en nylig publisert studie har forskerne vist at et daglig tilskudd med selengjær og koenzym Q10 kan forebygge den aldersrelaterte økningen i fruktosaminnivåene og på denne måten senke risikoen for hjerte- og karsykdom og for tidlig død.
Hindret fruktosaminnivåene fra å øke
Studien som er publisert i forkant av trykk i Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, inkluderte 219 menn og kvinner. Halvparten av deltakerne fikk 200 mikrogram selengjær og 200 milligram høy-kvalitets koenzym Q10 per dag mens den andre halvparten fikk placebo. Fruktosaminnivået i blodet ble målt etter seks og 42 måneder i intervensjonen. Forskerne la merke til at fruktosamin nivået i gruppen som fikk aktiv behandling holdt seg mer eller mindre uforandret, mens hos gruppen som fikk placebo steg fruktosamin nivået signifikant. Noe som indikerer at tilskuddene hadde en hjerte- og karbeskyttende effekt.
Beskytter mot oksidativt stress
Selen er et essensielt mikronæringsstoff som beskytter mot betennelse og oksidativt stress i kroppen. Selen er også viktig for et velfungerende immunsystem og skjoldkjertelfunksjon. Koenzym Q10 er et vitaminlignende stoff som har en nøkkelrolle i cellenes energiproduksjon og Q10 fungerer også som en beskyttende antioksidant. På samme tid har selen og koenzym Q10 en synergieffekt på hverandre, og det er derfor det er viktig å ta de to samtidig for best resultat.
54 % lavere dødelighet fra hjerte- og karsykdom
Det er ikke den første studien som viser en beskyttende effekt av selen og koenzym Q10. I 2013 publiserte Alehagen og hans forskerteam KiSel-10 studien som skapte overskrifter verden rundt. Denne studien var den første studien som undersøkte effekten av koenzym Q10 og selen. I studien ble det inkludert 443 friske eldre menn og kvinner som enten fikk 200 mikrogram selengjær og 200 milligram koenzym Q10 per dag, eller tilsvarende placebo i en periode på fem år. I gruppen som fikk tilskudd, var det 54 % lavere hjerte- og kardødelighet sammenlignet med kontrollgruppen. Før, underveis og etter å ha tatt tilskuddene ble det samlet inn og lagret over 55 000 blodprøver fra deltakerne for videre analyser.
En skattekiste av viktige detaljer
Denne samlingen med blodprøver har vist seg å være en skattekiste av informasjon om deltakernes helse. Ved å analysere og sammenligne blodprøver har forskerne hatt mulighet til å se hvordan kombinasjonene av selen og Q10 har påvirket kroppens biokjemi og lagd individuelle studier av hver enkelt observasjon. For eksempel har noen studier funnet lavere nivåer av inflammasjonsmarkører mens andre har funnet lavere nivåer av forbindelser som svekker hjertefunksjon på forskjellige måter. I tillegg til den originale KiSel-10 studien, har det blitt utført 16 tilleggsstudier. Fruktosaminstudien er den nyeste av de.
Kilder:
Alehagen U, Aaseth J, Alexander J, Johansson P. (2020). Supplemental selenium and coenzyme Q10 reduce glycation along with cardiovascular mortality in an elderly population with low selenium status. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 61: 126541.
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1431364/FULLTEXT01.pdf
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., Post, C., & Aaseth, J. (2016). Relatively high mortality risk in elderly Swedish subjects with low selenium status. European Journal of Clinical Nutrition, 70(1), 91-96. doi:10.1038/ejcn.2015.92
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26105108/
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., & Dahlström, U. (2013). Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and Coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. International Journal of Cardiology, 167(5),
1860-1866. doi:10.1016/j.ijcard.2012.04.156
https://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(12)00593-1/abstract