
Autorisasjon eller samling om fagkrav i registerordning
En bransje i bevegelse mot noe bedre?
Høsten og vinteren har for SABORG bestått i å arbeide aktivt for å få regjeringspartiene til å innføre faglige krav knyttet til registerordningen.
Sigrun Kirkeberg, medlem av SABORGs styringsgruppe forteller at de for en tid tilbake i et møte bedt om å komme med forslag til mandat for et utvalg som skal utrede fagkrav og øvrige ønskede endringer i registerforskriften. Styringsgruppa vedtok derfor å utsette Kontaktforum, i håp om at det blir bevegelse i denne svært viktige saken. Da vil det igjen være aktuelt å invitere til Kontaktforum. Kirkeberg minner om at ifølge Helsepolitisk barometer 2019, er det 81 prosent som ønsker faglige krav knyttet til registerordningen.
Det at flere organisasjoner har brukt store ressurser på å søke om autorisasjon, har hindret bransjen i å samles om minimum faglige krav knyttet til registerordningen. Flere organisasjoner ser nå dette paradoks og går inn for fagkrav. Kirkeberg mener at bare ved å få på plass faglige minimumskrav kan bransjen komme ut av den hengemyra vi nå befinner oss i.
Utdannelse og forskning
SABORG har i mange år arbeid med å styrke den faglige utviklingen i bransjen. Ifølge Sigrun Kirkeberg, er det nyttig å stoppe opp, slik NMF fagkonferansen (i regi av Norsk Massasjeforbund) gjør, og se hvor man er i prosessen og spørre hvor veien går videre. Massører samarbeider ofte med yrkesgrupper som hører til eller ligger nær den etablerte medisin, massasje oppfattes heller ikke av alle brukerne å være alternativ behandling, og fagkonferansen belyste dette godt. Uten tvil er massasje godt egnet til å forebygge sykdom, og mange utøvere ønsker en offentlig godkjenning i en eller annen form. Som et første steg i den retningen synes en fagskolegodkjenning å være hensiktsmessig. Så kan de som ønsker å forske eller undervise, bygge videre til en bachelor eller master.
Kirkeberg deltok også på NNHs Tverrfaglige naturmedisinske kongress hvor forskning var et gjennomgående tema og viste at man ikke kan få belyst ofte nok at forskning er så mangt. Den «gullstandarden» mange av våre kritikere sier vi må fylle, og som er uegnet til alternativ behandling, er bare i mindre grad oppfylt hva angår skolemedisinen. Her finnes ikke eksakte tall, men kanskje bare 25 - 30 prosent.
– Det finnes mye kompetanse og inspirasjon å hente når det gjelder måter å forske på, men det gjenstår mye arbeid i organisasjonene med å informere tydelig om at terskelen for å forske er overkommelig. Og organisasjonene må arbeide aktivt for å få i gang forskning. Men Ting Tar Tid; bare å få i gang en pilotstudie kan ta flere år. Vi har derfor ingen tid å miste, sier Kirkeberg
Relaterte dokumenter og artikler:
- I førstkommende utgave av Naturterapeuten som kommer ut siste uke i mai 2019, publiseres flere artikler om disse temaene.