Alt heng saman med alt
Intervju med Mette Henning akupunktør MNNH
Akupunktør Mette Henning har i over 26 år hatt praksis i Steinkjer. Ho er fortida aktiv i NNHs faggruppestyre i akupunktur. Gjennom sin bruk av neurometer som ledd i utarbeiding av ein best mogleg behandlingsstrategi, har ho vore deltakande i NNH sitt arbeid når det gjeld juridiske og etiske problemstillingar omkring ein slik praksis. Her har møter med NAFKAM, Senter for medisinsk etikk og kreftforskar vore ein del av prosessen.
Bakgrunn
Kva var bakgrunnen for at du bestemte deg for å satsa på akupunktur?
Jeg startet min akupunkturutdannelse i 1992. Dette valget ble tatt etter lange sykmeldingsperioder. Jeg jobbet tidligere i det offentlige helsesystemet, sykehjem, eldresenter og på boliger for barn, ungdom og voksne. Sistnevnte var boliger for psykisk og fysisk funksjonshemmede. I mine sykmeldingsperioder leste jeg mye for å finne en vei videre, også om alternativ medisin.
Min første lærer var Miguel Roderigus fra Nei Jing skolen i Stockholm. De startet opp utdanning i Trondheim, og vi var mellom 30 og 40 som startet - 12 tok eksamen. På første akupunkturforelesningen husket jeg min lærer sa: du har mye smerter. Etter en nål var alle smerter borte. Det var mange år med unødvendig sykemeldinger og behandlinger, men jeg visste bare ikke bedre. Etter 3 år med akupunkturfag ble det medisinfagene som stod for tur, og to nye år i Trondheim. Vi tok eksamener sammen med sykepleiestudentene.
Min grunnutdannelse har jeg i bunnen, men bruker i dag helt andre teknikker. Jeg har blant annet utdannelse fra Japan når det gjelder bruk av neurometer, hvor det virkelig er store utviklingspotensialer. I Norge i dag blir det etter min mening gitt en total feil utdanning, hvor det sies at alle kan bruke apparatet uten noen form for utdanning. For å bruke dette apparatet skal du ha mange års utdanning for å tolke det som kommer frem. Å følge slavisk forslagene som dataprogrammet gir, holder ikke mål. Dette kan i mange tilfeller gi et meget uheldig utfall og langt ifra en god behandlingsstrategi for pasienten. Kroppen er komplisert sammensatt og må behandles individuelt og ikke ut i fra et oppsatt behandlingsforslag. Jeg har nå snakket med flere terapeuter med gode grunnutdannelser som er interessert i apparatet, noe som virkelig er gledelig.
Jeg har også mye utdannelse fra Danmark i øreakupunktur. Det er et system hvor kroppen sier ifra hvor du skal behandle. Jeg har vært innom og kikket på mange veier innen naturmedisin, men har havnet på et opplegg hvor det er pasientens system som varsler om hvor vi skal behandle, hvordan vi skal behandle, hvem kan behandles og dem vi ikke skal behandle. Jeg har jobbet med akupunktur i 20 år og kan bare litt. Lærer noe nytt hver dag. Jeg gir en gullmedalje til alle som tror de er verdensmestere etter noen års utdanning. Kroppen er et sammensatt kompleks fra a til å, så vi må samarbeide og finne den beste løsningen for alle.
Behandling
Kan du fortelja litt om korleis du nærmar deg ein pasient.
Når det kommer pasienter til meg, legger jeg meg «lavt i terrenget» slik at du energimessig får plassert hver enkelt. Snakker i starten om alt annet en problemer. Etter hvert forklarer jeg min fremgangsmåte og praten går automatisk inn på ubalanser som vedkommende kommer med. Bruker mye tid på å forklare hva jeg gjør og hvorfor. Dette gjør jeg for å rydde unna alle misforståelser. Videre brukes mye tid på å finne hvilket punkt er best å behandle til hvert enkelt individ. Jo mindre nåler som brukes, jo bedre forarbeid er gjort.
Når det gjelder behandling er det noen jeg ikke behandler. Det kan være en del som bruker mye medisiner, og som en i forkant vet gir sperringer for virkning av behandling. Enkelte har så store ubalanser at det er uforsvarlig å starte behandling. Av og til sender jeg videre til andre behandlingsformer, ut i fra en individuell vurdering.
Når det gjelder behandlingsintervall, overlater jeg dette i størst mulig grad til pasienten. Det er de som har best føling med når tiden er inne for ny behandling. Jeg behandler ikke så lenge kroppen «jobber selv», noen ganger kan det gå 2 mnd. til neste behandling. Undertegnede trives best når ting løses på en behandling. Noen ganger kan det være fordel med tilskudd av urter, vitaminer og mineraler. Alt vurderes ut fra hver enkelt. Mitt motto er minst mulig behandling og minst mulig tilskudd. Målet er jo at kroppen skal jobbe mest mulig selv med litt drahjelp. All behandling må legges opp etter historie, nåværende tilstand, medisiner og ikke minst om det foreligger potensiale til å hjelpe denne personen.
Betyr dette at du sjeldan set opp nye timar, men lar det vera opp til pasienten å ta kontakt?
Ja, det stemmer.
Yrke eller hobby
Kva råd har du til dei som ynskjer å gjera akupunktur/naturmedisin til eit yrke ein kan leva av?
For å kunne ha et levebrød av å drive naturmedisin eller akupunktur, er dette avhengig av flere faktorer. Jeg har drevet med akupunktur i 30 år og kan bare litt akupunktur. På sikt må vi få mere spisskompetanse på hver grein innen naturmedisinen. Det å drive med flere forskjellige behandlingsformer må etter min oppfatning gi et dårlig resultat. Du lærer litt her og litt der som ikke gir noen mening. Det å drive akupunktur er hardt arbeide. En skal jobbe mye og en skal holde seg oppdatert med kursing og lesing. Det skal jobbes på en måte som gir respekt fra andre yrkesgrupper og ikke minst ha tilsvarende respekt tilbake. Å lære seg noen punkter for å ta smerter og kalle seg akupunktør, er en dårlig løsning. Gå inn for yrket du velger og sats fullt på det! Det gir resultat etter hvert.
Marknadsføring
På nettsida di nemner du ikkje sjukdomskategoriar som du eventuelt har gode erfaringar med. Er dette eit bevisst val, eller er det eit resultat av at du er samd i marknadsforskriftene og har innordna deg dette?
På min nettside står det ikke noe om hvilke sykdommer som kan behandles. Det kommer ikke av tilpasning til markedsføringsloven, men av måten og prinsippene som naturterapeuter behandler ut i fra. Vi leter etter ubalanser i kroppen som rettes opp og får kroppen til å jobbe selv. Det kan komme 20 personer med hodepine, og der hver enkel skal ha 20 ulike tilnærminger til behandlingen. Jeg har ikke utarbeidet noen statistikk, men anslår at ca. 80 % av smertetilstandene kommer fra andre plasser i kroppen enn der hvor smerten føles. Alt henger sammen med alt.
Mette Henning er en av foredragsholderne på Tverrfaglig naturmedisinsk kongress som NNH arrangerer på Lillestrøm 1.- 3. februar 2019. (red.anm)