
Å drive terapi som business
NNH har inngått en avtale med Wenche Wehus og hennes firma The Wave om et mentorprogram for å styrke medlemmenes bedriftskompetanse.
Det har lite med saken å gjøre at hun har forsket på blåskjell. Det at hun har studert urnordisk betyr heller ikke så mye i denne sammenheng. Wenche Wehus (61) er innehaver av to mastere pluss nordisk grunnfag og religionsvitenskap. Formell utdannelse i master of management fra BI og årelang erfaring innen management har gitt henne erfaringer med å bygge bedrifter, eller redde stumpene av skakkjørte bedrifter. For å nevne noe. Wenche har svært høy utdannelse, og hun har endelig landet på noe hun brenner virkelig for: Nemlig å få små bedrifter til å leve godt.
- Jeg kjenner mange utrolig gode terapeuter. De er svært dyktige i faget sitt, og lever for å hjelpe mennesker. Med det utgangspunktet kan jeg hjelpe dem å gjøre endring i å drive godt som en bedrift, sier Wenche.
Individuelt
The Wave AS heter firmaet til Wenche, og gjennom det skal hun tilby mentorprogram til NNHs terapeuter. Det blir et opplegg med personlig tilrettelegging.
- Alle mennesker er forskjellige, og alle bedrifter er forskjellige. Det er viktig at vi i starten analyserer både marked og terapeutens egne ønsker for å se om det er mulig å få til vekst. Det er fullt mulig å få til levedyktige terapeutbedrifter, men det krever. Som mentor vil jeg dele den kunnskapen jeg har om hvordan man skal få det til.
Wenche baserer sin mentorvirksomhet på egne erfaringer fra oppstart og drift av flere typer bedrifter i alle mulige skalaer - fra helt små enkeltmannsforetak til store og internasjonale bedrifter. I tillegg bruker hun professor Linda Lai ved BI sin forskning der kriterier for å drive suksessfullt listes opp på en måte man kan gjøre praktisk nytte av.
Pedagog
Den mangfoldige og innholdstunge utdannelse til Wenche Wehus har liten verdi hvis den ikke deles. Og det har hun gjort - i mer enn 10 år var hun lærer. Hun har pedagogisk utdannelse, og er en person som liker å dele kunnskap.
–Det dynamiske som skjer ved kunnskapsdeling øker totalkompetansen, og kan ofte føre til utvikling. Jeg har nok en gründersjel. Jeg søkte utviklingerprosjekt også i skolevesenet, og trives godt når jeg får være med å utvikle, sier Wenche.
–Gjennom dette har jeg også fått et veldig stort nettverk.
Lederutvikling
Etter lærertilværelsen gikk turen videre til utdanningsdepartementet. Her jobbet hun regionalt og sentralt under Gudmund Hernes i rundt 10 år.
–I denne perioden fikk jeg jobbe med store og internasjonale prosjekter, så som Nobelinstituttet og Nordisk Ministerråd. Det var lederutvikling som var mitt hovedområde, sier Wenche.
Hun satt som leder i et forskningsutvalg i Nasjonalforeningen for folkehelse, samt var medlem i et utvalg i Rusmiddeldirektoratet i fire år.
Knutepunkt Sørlandet
–For meg var det veldig nyttig med erfaring fra offentlig forvaltning. Senere har jeg fortsatt der, men jeg forlot skoleverket i 2000. Siden jeg er bosatt i Lillesand, er det Sørlandet som er mitt område. Etter en treårsperiode som leder i Birkenes kommune fikk jeg spørsmål om jeg kunne bygge opp et interkommunalt samarbeid mellom seks sørlandskommuner - Knutepunkt Sørlandet, forteller hun.
Det ble en hektisk periode med å bygge samhandlingsprosjekter, grønn infrastruktur og IT-struktur. Prosjektet fikk også EU-midler, siden Sørlandet er nær kontinentet og et mer naturlig marked for bedrifter som opererer her.
Konsulentfirma
Når denne prosjektperioden var over, valgte Wenche å bli selvstendig. Hun gikk inn som eier og konsulent i samboer Arild Sæbøs konsulentfirma, Aritec AS, og har vært daglig leder der siden. Det innebærer konsulentoppdrag og styrearbeid i flere selskaper. I tillegg har hun vært med å etablere nye selskaper som hun har blitt medeier i. Hun har vært med i prosessen for å bygge opp Jens Eide AS i Sør-Norge, og i denne perioden har selskapet doblet omsetningen. Også et legesenter i Lillesand har fått revitalisert driften med Wenche Wehus sin hjelp.
Gode verktøy
– Å få arbeidsplasser til å leve der folk vil bo er en viktig oppgave, både for den enkelte, og for storsamfunnet med miljøperspektiv og desentralisering, sier Wenche Wehus.
– Det er dette jeg ønsker å bidra til. Det er så mange gode folk som jobber som terapeuter, og jeg gleder meg til å bidra til å gjøre bedriftene levedyktige og fungerende. Med pedagogisk tilnærming og organisasjonspsykologi i ryggsekken har jeg laget meg gode verktøy som jeg vet virker, uansett størrelse og status på bedriften.
For mer informasjon, se thwave.no