Det er ikke bare legenes skyld
Forfatteren av boka Pillebefinnende, Niels Christian Geelmuyden, er ikke ute etter å svartmale leger for å skrive ut piller som i verste fall kan ende med døden for pasientene. – Det er et kollektivt ansvar, sier han.
I fjor kom boka som alle helseinteresserte, ikke minst forfatteren selv, trodde skulle bli epokegjørende og endrende for samfunnet. Det har ikke skjedd, og det forbauser mange, også Geelmuyden selv.
Gode anmeldelser
Anmeldelser av boken har det vært mange av, både i aviser og i fagtidsskrifter for medisin. Men anmeldelser selger ikke bøker – det er det debatter som gjør.
Boka har nå solgt i rundt 4.500 eksemplarer. |
Skyldfordeling
I fjor kom det også en doktorgradsavhandling der det ble konkludert med at 3.000 nordmenn årlig dør som følge av medikamenter. Myndighetene opererer med et langt lavere tall; 150. Geelmuyden velger å tro på den nye avhandlingen, siden den samsvarer med EU sine beregninger. De har tall som viser at nærmere 200.000 europeere dør av medisiner hvert år. Danmarks Apotekerforening har anslått at legemiddelbruk også der er blitt den tredje vanligste dødsårsaken.
– Pilleindustrien har skyld. De produserer medisiner og legger frem forskningsrapporter som taler til fordel for medisinen, og skjuler de som viser de virkelige konsekvensene. Dette har gjentatt seg gang på gang, og legene tar den infoen de får i god tro, sier Geelmuyden.
– Legene har skyld i den grad at de ikke tar seg tid til å etterspørre eller forlange uavhengig forskning. Pasienten har skyld fordi de ønsker en quick fix av problemet sitt i stedet for å endre kosthold og komme seg opp av sofaen. Størst skyld har i mine øyne myndighetene og til dels mediene fordi de lar det hele skure.
Lykkepiller
I boka får de fleste piller gjennomgå. Lykkepiller, eller SSRI, får særlig gjennomgå, fordi de har vist seg å øke selvmordsfaren og i mange studier dessuten har liten eller ingen kurativ effekt.
– Nå bruker mer enn 330.000 nordmenn lykkepiller med mange alvorlige bivirkninger og lav effekt. Mange sliter med søvnen og får utskrevet sovepiller. Det gjør dem blant annet til farlige sjåfører i trafikken, sier Geelmuyden, og viser til forskningsrapporter.
Pillepåvirkede sjåfører er en trussel i trafikken. Men hvem har ansvaret?
– Deprimerte pasienter velger piller fremfor terapi, kostholdsendring og fysisk trening, selv om mange studier har vist at slike løsninger har bedre og mer varig effekt. Legen skriver ut piller uten å ha tilgang til den hele sannheten i forskningen – fordi industrien ikke presenterer den. Industrien har presentert utvalgte biter av forskningen, sier Geelmuyden.
– Halvparten av alle forsøk på legemidler blir aldri publisert. Resten blir for en stor del manipulert forut for publiseringen.
Straff
De store medisingigantene får sine straffer. Det er bøter i milliardklassen, men det ser ikke ut til å ha effekt.
– Det virker kynisk, og det er kanskje på tide å tenke ut andre former for straff. Én straff kan være å inndra patentet på medisinen. Da er det fritt frem for andre produsenter til å komme med kopipreparater til en lavere pris, sier Geelmuyden.
– En annen sanksjon kan være å utelukke midlene fra blåreseptordninger, som finnes i alle land.
Ny bok
Niels Christian Geelmuyden har skrevet 35 bøker til nå. Han ble godt kjent da han ga ut bøkene «Sannheten på bordet», og senere «Sannheten i glasset» som avslørte matvare- og drikkeprodusentenes metoder for produksjon og salg. Boka «Pillebefinnende» er en del av samme tema, nemlig hvordan vi forbrukere lures av de store industriene.
Nå er han i gang med en ny bok, og den har absolutt ikke det samme negative preget.
– Den handler om 50 fordeler med å passere 50, og er egentlig en svært oppløftende bok. Som før bruker jeg forskningen, og det er blant annet helt klart at plager som migrene og forkjølelse blir mindre hyppig og mildere, sier Geelmuyden.
– Det føles veldig godt å skrive en hyggelig bok nå.
Boka er kommet ut og heter kort og godt 50 fordeler med å passere 50.