URKRAFT – seminar og konsert
Fredag 16. september 2022 arrangerte NNH i samarbeid med Riksscenen
U R K R A F T
Seminar: | SAMISK FOLKEMEDISIN - ARKTISK NATURTERAPI |
Dobbeltkonsert: | GABBA og JOHN ANDRÉ EIRA |
WIMME & RINNE |
FOREDRAG og INNSLAG
Sametingsrepresentant Ann-Elise Finbog holdt en rørende og personlig åpningstale.
Agnete E. Kristoffersen er seniorforsker ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) og har forsket i feltet tradisjonell og komplementær medisin i over 20 år.
Etter å ha interessert seg for bruk av alternativ behandling blant norske kreftpasienter, dreide fokuset seg mer og mer mot bruk av folkemedisin i dagens samfunn. Til hennes store overraskelse, var folkemedisin den mest brukte formen for alternativ behandling når folk ble alvorlig syke i Tromsø. Dette skapte en higen etter å lære mer om denne praksisen som det sjeldent snakkes om. Hennes fokus har vært å kartlegge i hvilket omfang dette brukes, hvem som bruker det, hva de bruker, og hvorfor de bruker det.
Lindvig har i 37 år arbeidet som naturmedisiner i egen praksis på Lillehammer. Han har sin utdannelse innen naturmedisin fra Tyskland og Sveits og har videreutdannelse innen tradisjonell kinesisk medisin og qigong, i tillegg til 1 års praksis innen legemiddelfremstilling hos det tyske naturlegemiddelfirma Wala og deltidsstudium teologi.
Lindvig har i alle sine arbeidsår undervist og holdt kurs innen naturforståelse, urter og menneskekunnskap, chakralære og kristelig meditasjon og selvutvikling.
Eirik Myrhaug Partapuoli er født i Gratangen 1943 og utdannet anleggsingeniør i Stockholm. Han var en av samenes talsmenn i sultestreiken i Oslo 1981 mot utbyggingen av Alta-Kautokeinovassdraget. Pioner for økologisk økonomi og skaper av det norske økokommuneprosjektet i slutten av 1980 tallet. Den samisk helbredertradisjon har Eirik fulgt siden 1993. Fra 1996 til 2020 har han holdt kursserien Sjamanveien. Leder i Arktis Sjamansirkel fra 2018 og samisk elder.
I lys av senere tids vitenskap om mennesket som energi-manifestasjon og med den økende interessen for sjamanisme, har den samiske helbredestradisjon fått ny «vind i seilene».
For John André er joik en naturlig del av livet som kan være med til å øke graden av livsmestring. Vi kommer inn på erfaring med bruk av joik som del av behandling av demente og han vil også la oss få oppleve hans joik.
John André Eira er nordsamisk joiker, musiker og komponist. Han er opprinnelig fra Maze og er en av medlemmene i bandet Gabba som i år ble kjent med utgivelsen av debutplata «GABBA». Sammen med bandet kobler han elementer fra egenkomponerte og tradisjonelle joiker, folkemusikk, blues, jazz og hip hop.
Hämäläinen er frittstående kvalitativ forsker med tilknytning til Universitetet i Tromsø.
Hun har MA i musikkvitenskap, og holder på å ferdigstille en doktoravhandling ved UiT/NAFKAM, med joik og helse som tema. Avhandlingen er en sammenfatning og fordypning av temaene i fire artikler som er publisert i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter.
Hämäläinen er født og oppvokst i Finland, og bodd i Norge siden 1986. Hun er opptatt av medforskning, helseforebygging, kulturelle menneskerettigheter, urfolk og andre minoriteter, og avkolonisering. Etter “joikeprosjektet” har Hämäläinen jobbet med forskning om og med unge med kvensk/norskfinsk bakgrunn.
Anita Synøve Nergard krydret seminaret med stemningsskapende dikt på lulesamisk.
Konsert del 1
GABBA og JOHN ANDRÉ EIRA
Joikemester John André Eira sammen med bandet Gabba smelter sammen elementer fra egenkomponerte og tradisjonelle joiker, americana, ørken-blues, folkemusikk, jazz og hip hop i.
Konsert del 2
WIMME & RINNE
Wimme Saari er en av Sápmis mest anerkjente vokalister. Tapani Rinne er en finsk musiker, komponist og produsent kjent for sin eksperimentelle og innovative stil.