Nordisk ernæringskonferanse 2023

“Kronisk syk? Ny viten om kroppens viktigste organ – TARMEN” var tittelen på årets konferanse som i tillegg behandlet forståelsen av kreft som en metabolisk sykdom i mitokondriene, ikke en genetisk sykdom. Blant foredragsholderne var Thomas Seyfrid, professor i genetikk og biokjemi fra Boston College, Allesio Fasano, gasteroentereolog og professor i pediatri ved Harvard Medical School og Thomas Rau, lege og grunnlegger av biologisk medisin i Sveits.

Bakteriofager og helhetlig helsetenkning

I 2017 ble det arrangerte et seminar om antibiotikaresistens som diskuterte mangelen på nye fungerende antibiotika og hvordan dette forsøkes å løses ved hjelp av utvikling av vaksiner for sykdommer som ofte har følgesykdommer som skaper behov av antibiotika. Årets seminar så på resistensproblemet fra en annen vinkel. Kan helhetlig helsetenkning og kunnskap om tarmfloraen forebygge og inngå som en del av behandlingen av kroniske sykdommer som jo ofte medfører behov for antibiotika? Kan bakteriofager, som var kjent før penicillin ble oppdaget, være fremtidens botingsmiddel når antibiotika ikke fungerer?

Matintoleranse og tarmflora – mye mer enn cøliaki

Lab1s årlige symposium, som ble avholdt fredag 9. juni, ble dedikert til minnet om Karl L. Reichelt som gikk bort 29. oktober 2016.  Han fikk gleden av å få oppleve at hypoteser han fremmet for 20-30 år siden endelig har begynt å bli akseptert i mange miljøer. Forskning har etter hvert bekreftet mange av hans ideer om sammenhenger mellom matvareintoleranse, peptider og tarmflora.