
Sjokkert over statssekretærens argumenter
I brev fra statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet avvises forslaget fra SABORG om innføring av fagkrav knyttet til registeret for alternativ behandling i Brønnøysund.
– Dette er ansvarsfraskrivelse, fastslår generalsekretær i NNH Lidia Ivanova Myhre
SABORG (Sammenslutning av alternative behandlerorganisasjoner) har etterlyst et offentlig utvalg som skal vurdere innføring av fagkrav knyttet til Register for utøvere av alternativ behandling. 30. april mottok SABORG et brev fra statssekretær Anne Grethe Erlandsen der forslaget avvises. NNH har i lang tid hatt temaet på dagsorden og har selv etterlyst evaluering av lov om alternativ behandling og innføring av minimumsfagkrav, primært innen medisinske fag, i registeret. Det har organisasjonen vært tydelig på i sine møter med politiske partier på Stortinget. Ved å innføre en slik ordning vil aktører som ikke oppfyller fagkravene ikke kunne registreres i utøverregisteret som gir momsfritak og fagtittel som terapeut.
Ikke tjent med kompetanse
I brevet fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) argumenteres det imot innføring av fagkrav, herunder medisinske fag, som vilkår for å kunne bli registrert som terapeut. Argumentene når det gjelder skolemedisinske fagkrav er at det er «krevende å anslå hva som vil være «rett» kompetansenivå for utøvergruppen». Deretter fremlegger Erlandsen to hypotetiske teorier om hva som kan skje om kompetansen i
medisinske fag settes for høyt – eller at den settes for lavt: «Dersom krav til skolemedisinsk kompetanse/utdanning settes for høyt vil trolig mange registrerte ikke se seg tjent med å skaffe seg slik
kompetanse.»
– Dette er argumenter som vi ikke kan ta seriøst. Offentlige og private helsetjenester, fagorganisasjoner innen alternativ behandling, pasientorganisasjoner, forskningsmiljøer, NAFKAM, NOKUT, fagskoler, høyskoler og universiteter jobber fra hver sin kant for å nettopp styrke den medisinske fagkompetansen på alle nivåer. Her går statssekretæren i helt motsatt retning.
Sjokkerer
Videre argumenterer statssekretær Erlandsen for at det en risiko å innføre skolemedisinske basiskrav for alternative behandlere fordi det «vil virke mer splittende enn samlende for utøvermiljøene og for oppslutningen om registerordningen». Dette får Myhre til å se rødt:
– Dette er et argument som sjokkerer. Useriøse aktører har infiltrert bransjen og er en fare for både pasientsikkerheten og de seriøse fagorganisasjonene. Mange av disse aktørene har verken utdanning i naturmedisin eller skolemedisinske fag. Det hjelper ikke at vi setter fagkrav i medisinske fag for våre medlemmer når det finns så mange som registrerer seg i utøverregisteret uten slike fagkrav. Er det disse statssekretæren vil støtte?
Inn i fremtiden
Generalsekretæren i NNH mener brevet gir klare indikasjoner på at statssekretæren ikke ser utfordringene i bransjen og betydningen av innføring av medisinske fagkrav på et minimumnivå. Myhre mener at å innføre skolemedisinske basiskrav i registeret vil styrke pasientsikkerheten, terapeutenes fagkompetanse og fagorganisasjonenes utviklingsarbeid. Ifølge henne er argumentene i brevet ikke forenlig med et bilde av bransjen slik den er i dag.
– Argumentene henger ikke på greip og vi som er kjent med dagens utfordringer, kjenner oss ikke igjen i det hun skriver. Vi lever i en tid med rask og dynamisk utvikling i de fleste områder. Analyse og utredning, kompetanseheving, omstilling og endring er faktorer som fører oss videre og gjør oss i stand til å møte utfordringer. Et departement skal nettopp vise veien inn i fremtiden. Statssekretær Erlandsens argumenter samsvarer ikke med departementets oppgave; det å utvikle et bredt behandlingstilbud.
Egen regning
Myhre er også Høyremedlem, folkevalgt i Hole kommune og listekandidat for kommende kommunevalg. På spørsmål om hun kritiserer sitt eget politisk parti, svarer hun:
– Det gjør jeg ikke. Høyre er et politisk parti der det er rom for uenighet og konstruktiv diskusjon på alle nivåer, og et parti er større enn en statssekretær eller et departement. NNH har flere Høyremedlemmer som har valgt terapeutyrket som sitt levebrød, noen av disse sitter også i NNHs sentralstyre og fagutvalg. Jeg kan forsikre om at disse stiller seg bak forslaget fra SABORG og mener at Høyre, som regjeringens største parti, har et særskilt ansvar i denne saken. Det at Erlandsen avviser forslaget med en lite troverdig argumentasjon må stå for hennes egen regning.
Relaterte dokumenter og artikler: