NAFKAM med ny strategiplan for 2021-2025
NAFKAM - Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin - har som formål å drive forskning og formidling av informasjon om alternativ behandling og har nå publisert en strategisk plan for 2021-2025. Ifølge professor Miek Jong, leder for NAFKAM, er dokumentet er resultatet av en systematisk og trinnvis prosess som inkluderte en grundig analyse av svarene i en nasjonal undersøkelse blant NAFKAMs interessenter, en skanning av NAFKAMs operative felt og mange diskusjoner mellom de ansatte og med NAFKAMs fagråd.
Planen legger til grunn og bygger på oppdraget gitt av Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet, Oxford Research rapport etter evalueringen av NAFKAM, samt de strategiske planene til UiT Norges arktiske universitet og dets Institutt for samfunnsmedisin (ISM). Planen har også lagt WHOs strategi for tradisjonell medisin 2014-2023 til grunn.
Målsettinga med strategiplanen er å gjenspeile NAFKAMs ambisjoner om å utføre fremragende forskning og fortsette å gi god, kvalitetssikret formidling av informasjon om alternativ behandling. Ønsket er at NAFKAM skal være en foretrukket og godt synlig kanal for informasjon om egenbehandling og alternativ behandling i Norge.
Ifølge NAFKAM vil et viktig mål i strategiperioden være å utvikle et nettbasert system der forbrukere, pasienter, alternative behandlere og helsepersonell kan registrere uventede, uønskede effekter relatert til bruk av alternativ behandling i Norge. NAFKAM skal også fokusere mer på bruk og sikkerhet ved alternativ behandling ved psykiske problemer og plager. Samarbeid med nasjonale og internasjonale partnere vil være svært viktig for NAFKAM.
Fokusområder
For å ha større påvirkning, har NAFKAM identifisert seks fokusområder for årene som kommer:
- Å forbedre navigasjonen og brukervennligheten til NAFKAMs nettbaserte databaser om alternativ behandling.
- Å øke fokus på bruk og sikkerhet av alternativ behandling for helseproblemer som har en høy innvirkning på livskvaliteten.
- Å utvikle egnede kommunikasjonsverktøy for å støtte sikker og informert beslutningstaking om alternativ behandling.
- Å utføre systematiske gjennomganger av forskning på slik behandling.
- Å styrke samarbeidsaktivitet med de andre nordiske landene Danmark, Finland, Island og Sverige.
- Å utvide sitt fokus utover terapeut-drevne behandlinger, til å omfatte effekt og sikkerhet ved egenbehandling ved hjelp av produkter og selvhjelpsteknikker.
Grunnpillarer
NAFKAMs strategiplan bygger på fire grunnpillarer:
- Medvirkning fra pasienter og befolkning samt utøvere av alternativ behandling og helsepersponell
- Pasientsikkerhet
- Objektivitet
- Åpenhet
NAFKAMs viktigste ressurs er de ansatte og deres kompetanse. Den strategiske planen skal lede NAFKAM i sine årlige og daglige aktiviteter. Hvert år vil det utvikles en arbeidsplan for senteret, som nærmere beskriver planlagt aktivitet i forhold til de spesifikke målene, aktivitetene og milepælene for hvert av de seks prioriterte områdene som beskrevet i denne strategiske planen. Medarbeider- og utviklingssamtaler skal gjennomføres for å sikre at senterets strategiske mål også blir oversatt til individuelle oppgaver og mål.
Omfattende og tydelig strategiplan
- Jeg har lest strategien med stor interesse. Den er omfattende, men samtidig kompakt og tydelig, og den setter flere nye mål og perspektiver i fokus. For eksempel det med helseproblem-orientert fokus, bruk av alternativ behandling under COVID-19, samt migranters bruk av alternativ behandling, sier Lidia Ivanova Myhre, generalsekretær i NNH.
I strategiplanen skriver NAFKAM blant annet:
Bredden i feltet alternativ behandling gjør det nødvendig å fokusere NAFKAMs forsknings- og kommunikasjonsaktiviteter. I løpet av de neste fem årene vil senteret fokusere på bruk og sikkerhet ved alternativ behandling ved særskilt utbredte helseproblemer og -plager. Dette inkluderer videre problemer og plager som har stor negativ innvirkning på individets livskvalitet, for eksempel kreft, kroniske smerter og psykiske problemer/plager. NAFKAM vil også sette i gang aktiviteter på andre områder som er aktuelle, som for eksempel å undersøke og publisere bruk av alternativ behandling under COVID-19-pandemien. Videre har NAFKAM som mål å undersøke migranters bruk av alternativ behandling; herunder deres egne folkemedisinske tradisjoner i Norge.
I tillegg setter strategien fokus på medvirkning fra de tre gruppene pasienter, helsepersonell og utøvere av alternativ behandling:
Medvirkning fra personer som bruker ulike helsetjenester, pasienter og befolkningen i forskning (PPI) og andre aktiviteter utgjør en av fire sentrale byggesteiner i denne planen. I tillegg, er det viktig at NAFKAM gjennomfører sine aktiviteter sammen med representanter fra utøversiden innen alternativ behandling og personell fra helsetjenesten (CAM providers and Conventional health care provider Involvement - CCI).
- Dette er et viktig mål for å både ivareta pasientsikkerheten og samtidig bygge bro mellom skolemedisin og alternativ behandling – til pasientens beste, sier Lidia.
Det er planlagt et møte mellom NNH og NAFKAM 27. april der NNHs sentralstyre og generalsekretær vil delta.
- Vi gleder oss veldig til å møte NAFKAM og se på hvordan NNH kan bidra i arbeidet med realisering av målene i strategien knyttet til utøverorganisasjonene, avslutter generalsekretæren.
Relaterte artikler
NAFKAM har fremdeles en lang vei å gå