Bowenwork – en raskt voksende terapiform verden over
Teknikken ble utviklet av Tom Bowen fra Australia i perioen 1950-1980. Osteopatene Ossie og Elaine Rentch studerte sammen med Bowen i mange år og startet i 1986 The Bowen Academy of Australia (BTAA) på vegne av Tom Bowen. Bowenwork Norge er eneste representant for BTAA i Norge. Bowenwork (også kalt Bowenterapi og Bowtech i mange land) er raskt voksende verden over, med over 38 000 utøvere i 32 land.
MUSKEL-OG BINDEVEVSTERAPI
Bowenterapi er en manuell muskel- og bindevevsterapi som består av spesifikke serier med myke bevegelser på hud eller gjennom tynne klær mens klienten sitter eller ligger. De spesifikke bevegelsene går over bindevev, muskler, sener og nerver. Terapien brukes ved akutte og kroniske plager i muskel og skjelettsystem. De enkle bevegelsene er skånsomme, ingen manipulering, og kan derfor også være aktuell ved sensitive tilstander.
FORKLARINGSMODELL
Teorien er at de spesifikke bevegelsene gir signaler til nervesystemet. Det autonome nervesystemet, som kontrollerer over 80 % av kroppens funksjoner, blir lett påvirket av eksterne stressfaktorer. Mange klienter lever med konstant høyt stressnivå, og derved sympatisk overstimulering (fight, flight or freeze). Når kroppen skifter fra sympatisk til parasympatisk dominans (rest, relax and repair mode), har kroppen selv mulighet til å gjenoppta helingsprosessen. En bowenbehandling gjør dette skiftet mulig, og ofte føler klienten en dyp avslapning.
I BEHANDLINGSROMMET
Bowenterapeuten har en holistisk tilnærming til kroppen og sykdom, og lærer å vurdere hele kroppen i forhold til de ulike plagene. Ved en nylig oppstått skade, vil behandlingen i utgangspunktet kun adresseres til det traumatiserte området, ettersom klienten da har hatt liten tid til å kompensere for, og tilpasse seg skaden. Men i de fleste tilfeller kommer klienter med tilstander som har utviklet seg gradvis over mange år, og der mønster av dysfunksjonell muskel– og holdningsproblematikk har oppstått over tid. I slike tilfeller vil bowenterapeuten ofte se på, og adressere hele kroppen.
Ved første møte vil man gå gjennom sykdomshistoie, medisinbruk og situasjonen i dag. Bowenterapeuten vil også se nærmere på problemområdet, samt vurdere kroppsholdning og relasjon mellom ulike deler av kroppen for å finne indikasjoner på ubalanser.
Behandlingen varer vanligvis 30-45 minutter. Mellom hver serie av grep tar terapeuten pause i 2 minutter eller så lenge det tar for klientens kropp å respondere. Etter hvert som nervesystemet begynner å justere spenningen i musklene, vurderer terapeuten når det er tid for en ny serie med grep.
En vanlig behandlingstime (spesielt første gang) går ofte ut på å balansere hele kroppen ved å adressere nedre rygg, så øvre rygg og deretter nakken.
Kroppen vil ofte fortsette å justere seg etter en behandlingstime, og optimalt vil behandlingstimene være med 5 til 10 dagers mellomrom.
FORSKNING
Det foreligger noe forskning når det gjelder bowenterapi ved smerter i korsrygg, migrene og lymfeødem etter brystkreftoperasjon.
- Bowen Technique for patients with low back pain
- Bowenwork for Symptom Management of Women Breast Cancer Survivors With Lymphedema
- Bowenwork for Migraine Relief
MEDLEMSKAP I NNH
Det har vært et ønske fra en del bowenterapeuter som har tilknytning og fått sin utdanning gjennom Bowenwork Norge/The Bowen Therapy Academy of Australia om en tilknytning til NNH. Intensjonen ved å bli en del av organisasjonen er:
Et ønske om å kvalitetssikre og styrke utdannelsen av bowenterapeuter i Norge
- Faglig samarbeid. Vi har tro på at økt samarbeid mellom terapiformene vil styrke oss som aktører og gi tryggere rammer for klientene. Blant annet ønsker vi økte fagkrav generelt for bransjen.
- Mulighet for registrering i Registeret for utøvere av alternativ behandling.
- Øke kunnskapen om bowenterapien i Norge.
NNH har i disse dager sendt søknad til Helsedirektoratet om registreringsrett for bowenterapi.