Fytoterapi | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 
    Terapier
   Akupressur
   Akupunktur
   Allmenn naturterapi
   Aromaterapi
   Biopati
   Fytoterapi
   Heilpraktiker
   Helhetsterapi
   Holistisk hesteterapi
   Homøopati
   Kinesiologi
   Kopping
   Kraniosakralterapi
   Lymfedrenasje
   Nat.med. aromaterapi
   Nat.med. dyreterapi
   Nat.med. ernæringsterapi
   Nat.med. muskelterapi
   Øreakupunktur
   Polaritetsterapi
   Refleksologi
   Rosenmetoden
   Soneterapi
   Terapeutisk eurytmi
   Terapeutisk healing

 

23.04.2012
Fytoterapi


Betegnelsen "phyto" er gresk og betyr ganske enkelt plante. Bruken av helbredende planter og urter er den eldste medisinske terapiformen vi kjenner til på jorden.


For over 5000 år siden ble den medisinske effekten av urter som timian, persille og karve beskrevet. De første kinesiske verk i urtemedisin dateres tilbake til 2279 år før Kristus og inneholder beskrivelse av mange hundre urter og planter. Ca. 1000 år f.Kr. beskrev egypterne effekten av for eksempel hvitløk, lakserolje, koriander, peppermynte m.fl. Likeledes beskrives bruken av mange helbredende urter og planter i Det gamle testamente.

En utstrakt bruk av urter kan vi også oppspore fra det gamle Hellas, blant de nordamerikanske indianerne, innen ayurvedisk medisin i India og innen østlig medisin som for eksempel TKM (tradisjonell kinesisk medisin) i Kina.

Bruken av helbredende planter og urter kan med sikkerhet sies å være den mest benyttede terapiform innen tradisjonell medisin. De gamle leger samt folkegrupper over hele verden har visst at spesifikke planter kunne hjelpe mot spesifikke sykdommer/-lidelser. De lærte seg plantenes egenskaper, hvor de vokser, når det er best å høste dem, hvilke deler av planten man bruker, hvordan de blir tilberedt, i hvilke mengder og mot hvilke lidelser osv.

Hippokrates beskrev bruken av over 400 helbredende planter i sine bøker. Det er også en kjent sak at klostrene i Europa benyttet og dyrket urter i middelalderen, og hadde en utstrakt kunnskap om emnet. Dr. Nicolas Culpepper (engelsk lege) publiserte sin bok i urtemedisin på 1600-tallet, et verk som man selv i dag kan lese i originalutgave. En mengde kjente naturmedisinere/leger har gjennom tidene, helt inn i vår tid, bidratt med verdifull viten om de fantastiske ressurser naturen inneholder, og vist oss hvilke enorme muligheter vi har til å gjøre oss bruk av dem. Man kan bruke urter som teer, tinkturer, tabletter, omslag, i oljeblandinger, som salver osv.

Urter og helbredende planter kan brukes enkeltstående eller som kombinasjon med annen terapi, forebyggende eller ved spesifikke lidelser.


HVA KAN JEG FORVENTE I EN BEHANDLINGSSITUASJON?
Fytoterapi blir brukt i behandling i mange sykdommer. Med utgangspunkt i plantenes innholdsstoffer arbeider fytoterapeuten med å gjenopprette balansen i kroppen og stimulere dens selvhelbredende mekanismer.
Man vil som oftest raskt kunne merke effekten av behandling med urter, ved akutte symptomer ofte etter få dager, ved kroniske sykdommer etter et par uker eller en måned.

De fleste henvender seg i forbindelse med mage/tarm-problemer, hud, hormonsystemet, infeksjoner, hodesmerter, immunsykdommer eller problemer i urinveier eller kretsløp.

EN KONSULTASJON I FYTOTERAPI
Første behandling begynner med en grundig samtale hvor terapeuten danner seg et bilde av de problemer pasienten kommer med. Det føres journal. Typiske spørsmål omhandler symptomer, sykdomsforløp, tidligere sykdommer og familiære disposisjoner, kost, livsstil, medisinbruk, fordøyelse mv.
På bakgrunn av samtalen og etterfølgende undersøkelse utarbeider terapeuten et forslag til behandling, herunder råd om kost, eventuelle kosttilskudd, urter mv. Fytoterapeuten skal kjenne til eventuelle interaksjoner mellom medisiner og urter og vil ta hensyn til dette i behandlingsopplegget.

Fytoterapi kan med fordel gis sammen med annen behandling.


FAGKRAV TIL FYTOTERAPEUT MNNH ELLER NATURTERAPEUT MNNH MED FYTOTERAPI SOM HOVEDTERAPIFORM

Fytoterapirelaterte fag 320 undervisningstimer
Grunnmedisinske fag 300 undervisningstimer
Generelle fag (etikk, kommunikasjon osv.) 50 undervisningstimer
Naturmedisinsk grunnutdanning 110 undervisningstimer
Totalt 780 undervisningstimer

Egenstudier (780 t x 1,1) 858 timer selvstudium
Totalt studieomfang 1638 timer studiebelastning

Antallet timer med egne studier er vurdert ut fra at de fleste naturmedisinske studier er deltidsstudier og må egenfinansieres. Dette betyr for de fleste studenter at full- eller deltidsarbeid skjer ved siden av studiene. Studielengden ved de ulike skolene varierer fra 3 til 5 år deltid.

Undervisningstimer kan også skje over internett.

Se også
GENERELT OM NNH-MEDLEMMERS BEHANDLINGSTILBUD
http://www.nnh.no/article.aspx?id=6


 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers