Aromaterapi | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 
    Terapier
   Akupressur
   Akupunktur
   Allmenn naturterapi
   Aromaterapi
   Biopati
   Fytoterapi
   Heilpraktiker
   Helhetsterapi
   Holistisk hesteterapi
   Homøopati
   Kinesiologi
   Kopping
   Kraniosakralterapi
   Lymfedrenasje
   Nat.med. aromaterapi
   Nat.med. dyreterapi
   Nat.med. ernæringsterapi
   Nat.med. muskelterapi
   Øreakupunktur
   Polaritetsterapi
   Refleksologi
   Rosenmetoden
   Soneterapi
   Terapeutisk eurytmi
   Terapeutisk healing

 

11.02.2015
Aromaterapi

Etter 1.12.2004 har NNH ikke gitt godkjenning i aromaterapi, da ny fagplan for naturmedisinsk aromaterapi fra juni samme år representerer en betydelig lenger utdanning enn tidligere. Et nytt begrep - naturmedisinsk aromaterapi - ble innført.


Se egen beskrivelse av naturmedisinsk aromaterapi på http://nnh.no/article.aspx?mainid=6&id=239

I 2006 vedtok NNH fagretningslinjer for utdanningen. NNH fikk også i 2006 godkjenning fra Helsedirektoratet til at NNHs aromaterapeuter som oppfylte kravene i naturmedisinsk aromaterapi, kunne registrere seg i Register for utøvere av alternativ behandling i Brønnøysund. NNH tilbød i den forbindelse oppgraderingskurs for aromaterapeuter slik at de kunne fylle kravene til naturmedisinsk aromaterapi.

Aromaterapi er en naturmedisinsk behandlingsform som i hovedsak bruker eteriske oljer for å forebygge, lindre og redusere fysiske og psykiske helseproblemer. Aromaterapiens historie går langt tilbake i tid, og planter og deres legende egenskaper har vært i bruk i flere tusen år. I det gamle Egypt ble aromatiske planter og eteriske oljer brukt blant annet av prester i liturgien og til balsamering, men også de egyptiske legene hadde grundig kjennskap til egenskaper til mange urter som ble brukt.

Grekerne brukte duftende blomster som en form for psykoaromaterapi mot blant annet tretthet. Hippokrates, legekunstens far, benyttet også mange medisinske planter og anbefalte daglige bad med aromatiske urter og en massasje med gode dufter fra eteriske oljer.

Romerne, som var kjent for å nyte sine bad, var også glad i aromaterapeutisk massasje.

I det gamle Kina ble urtemedisin brukt sammen med akupunktur og massasje for behandling av mange forskjellige lidelser og har fortsatt i dag en viktig rolle innen TCM (Traditional Chinese Medicine). Sammen med riktig kosthold og kroppslige øvelser som tai chi og qi gong, anses disse viktige for en god helse og forebyggende mot sykdom.

Den moderne aromaterapien oppstod i Frankrike i første halvdel av 1900-tallet, da Rene Maurice Gattefossé oppdaget de helende egenskaper av lavendel på brannsår. Dette startet hans interesse for videre studier av eteriske oljer. Han samarbeidet med flere leger, spesielt innen feltet hud og hudpleieprodukter. Jean Valnet var en av dem. Han var fransk lege og kirurg i militæret og hadde alltid vært interessert i bruken av urter til terapeutisk bruk. Han ble videre inspirert av det arbeidet som Gattefossé hadde gjort og tok eteriske oljer i bruk da han behandlet soldatenes sår under andre verdenskrig. I tillegg beskrev han også effekten av eteriske oljer i behandling av pasienter med psykiatriske lidelser. I dag brukes aromaterapien ofte som en integrert del av skolemedisinen i Frankrike og England.

Hva kan jeg vente meg i behandlingssituasjonen?
Før behandlingen starter, kartlegger aromaterapeuten pasientens helsetilstand. Det fylles ut helseskjema/journal sammen med pasienten/klienten. Noen terapeuter bruker i tillegg diagnostiske verktøy som for eksempel fotsone- eller ryggspeildiagnose (ømme punkter og fargeforandringer som kan gi utfyllende informasjon om helsetilstanden). Basert på konsultasjonen velger aromaterapeuten behandlingsopplegg og hvilke eteriske oljer som skal brukes.

Den mest kjente naturmedisinske behandlingsformen er massasje. En full kroppsbehandling tar mellom 1 -2 timer med pasienten/klienten liggende på en behandlingsbenk. Ved massasje blandes de eteriske oljene i en vegetabilsk baseolje.
Etter behandlingen er det vanlig at pasienten/klienten blir liggende for å slappe av en stund.

Andre behandlingsformer kan være inhalering, bad, påsmøring, bruk av kompresser, spray eller oral bruk. Kunden får gjerne med blandinger med eteriske oljer til hjemmebruk mellom konsultasjonene.

Aromaterapi er en allsidig behandling, der stor kunnskap om eteriske oljers kjemi er basis. Eteriske oljer utvinnes fra planter og består av svært mange kjemiske komponenter med ulike egenskaper. Enkelte oljer kan være styrkende for immunforsvaret, andre kan virke avslappende eller kan påvirke bakterier og infeksjoner i kroppen. En og samme olje kan ha flere egenskaper. Når eteriske oljer blandes sammen, kan disse ha synergieffekt; det vil si det blir en forsterkning av egenskapene ved at de virker samtidig.

Aromaterapi er en selvstendig terapiform. Den kan også brukes som støtteterapi og komplementærbehandling til skolemedisin eller andre former for naturterapi.

I enkelte tilfeller kan det i samråd med klienten være aktuelt å henvise til andre terapeuter eller til en lege for behandling.

Se også
Generelt om NNH-terapeuters behandlingstilbud
 
Ajourført 15.1.2015
FSNAT - NNHs faggruppestyre for naturmedisinsk aromaterapi


 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers