Sammensatte eteriske oljer | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Behandling av barn

 Forbrukerombudet tilsynsvarsel

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

11.05.2013
Sammensatte eteriske oljer

    
De fleste benytter seg av eteriske oljer på grunn av deres terapeutiske egenskaper, eller rett og slett fordi de dufter godt. De eteriske oljene brukes ofte i massasjeolje, badevann, fotbad, aromavifte eller aromabrenner.


Av
Trine Sedlak Nyhus
Naturopat NAN/Fagsjef Norges NaturmedisinSentral AS 
 
Det er interessant å se på de enkelte oljers sammensetning og kjemi. Å lage en identisk kopi av en eterisk olje i et laboratorium er ikke mulig, selv med alle de kjemiske komponentene i riktige proporsjoner. Oljen vil ikke ha de samme terapeutiske egenskapene som den eteriske oljen fra naturen. Naturen er oss overlegen på dette området.
 
Eucalyptus – Eucalyptus globulus
er den meste vanlige Eucalyptustypen  i verden. Treet kommer opprinnelig fra Australia, men er nå å finne i mange land, deriblant Spania, Kina og Portugal. Bladene er ekstremt rike på eucalyptol (den sykliske esteren og monoterpen 1,8 cineol), som brukes i hostemedisiner, muskelvarmende salver og linimenter. Dersom vi tar for oss den kjemiske sammensetningen av Eucalyptus globulus fra Tisserand Aromatherapy, vil vi finne at den består av 70 % cineol og 9 % α-pinene (monoterpen). Denne oljen kommer fra Spania. Det at den eteriske oljen inneholder så mye som 70 % cineol gjør den til et effektivt middel ved hoste, særlig ved hoste som sitter i brystet. Cineol (eucalyptol) virker slimløsende og er antimikrobiell. 
 
Peppermynte – Mentha piperita
Peppermynteolje produseres fra de øverste blomstrende toppene på urten. Mange setter stor pris på peppermynte på grunn av den friske og gjennomtrengende duften av menthol. Familien med ulike myntearter har vært kjent og dyrket i mange tusen år og har en lang historie når det gjelder bruksområder. Den ble først dyrket i Japan og Kina og ble raskt populær. Ryktet spredde seg helt til Egypt. Faktisk er det mulig å finne spor etter urten i graver så langt tilbake som år 1000 før Kristus.
 
Menthol er hovedbestanddelen i peppermynteolje og det er dette som gjør oljen så nyttig i aromaterapien. Menthol tilhører gruppen monoterpen alkohol. Den har en skjønn, avkjølende virkning på huden og kan lindre slitne muskler. Peppermynte vil også kunne virke oppfriskende og oppklarnende. Milde antiseptiske egenskaper gjør at peppermynte kan bidra til å regulere hudens funksjon.
 
Lavendel – Lavandula angustifolia
Vår eteriske olje av lavendel består av ca 45 % linalyl acetate og 35 % linalool (monoterpen). Linalool er kjent for å ha en mentalt beroligende virkning. Det forklarer hvorfor det er gunstig med litt lavendel på soverommet. Den kan berolige sinnet, og virker også direkte på kroppen ved å berolige irritert hud ved eksempelvis solbrenthet eller ved muskulære spenninger.
 
Linalyl acetate er en ester. Felles for estere er at de har anti-inflammatoriske egenskaper, de er ofte krampeløsende og virker mentalt beroligende.
 
Rosmarin – Rosmarinus officinalis
Den eteriske oljen inneholder ca 30 % α-pinene, 21 % cineol og 14 % camphor (keton).
 
α-pinene tilhører klassen monoterpener, og felles for disse er en generell styrkende kvalitet og de virker ofte smertestillende. Rosmarin eterisk olje er en kraftig olje, så det er små mengder som skal til. Sammensetningen av rosmarin viser at den vil kunne være stimulerende og oppkvikkende samt antimikrobiell. 
 
Eterisk olje fra en og samme art varierer mye i kjemisk sammensetning avhengig av blant annet vekstforholdene. Som praktiserende aromaterapeut vil det å kjenne til enkel kjemi innen eteriske oljer hjelpe deg i valget av riktig eterisk olje. Enkelte forhandlere kan tilby ulike kjemotyper. En kjemotype er en eterisk olje som er utvunnet fra en spesiell plantesort hvor hovedbestanddelene kan variere noe.
 
Ta som eksempel timian;
Timian – Thymus vulgaris
Den mest vanlige tilgjengelige timian som eteriske olje er, timian (thymol CT) – som betyr at den er rik på thymol. Thymol er en fenol og kjent for å kunne virke irriterende. Det blir mye brukt i den farmasøytiske industrien som ingrediens i hostemedisiner. Det finnes flere forskjellige kjemotyper av timian tilgjengelige fra Frankrike. Den samme arten, men dyrket i et annet miljø med blant annet forskjellig soleksponering, gir en annerledes kjemisk sammensetning av den eteriske oljen.
 
Timian (linalool CT) er en eterisk olje av timian rik på alkoholen linalool. Det gir en mildere virkning ved bruk av oljen. Det fins også timian (thujanol CT) som er en annen mild type av timian.
 
Disse kjemotypene kan dermed være gode å bruke på det respiratoriske systemet eller på huden når man ønsker å unngå den sterke og potensielt irriterende effekten.


Vedlegg:
NT 01 2013 - Sammensatte eteriske oljer


 
OPPDATERT 29.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers