Bokomtale: Folkefiender - om sannhetens pris og vitenskapens sjel | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Politiske meninger

 Naturterapeuten 3-2016

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

09.04.2013
Bokomtale: Folkefiender - om sannhetens pris og vitenskapens sjel

   
Jeg vokste opp i en tid da vi hadde familiedoktor, – det er ikke riktig 100 år siden enda, men synes å tilhøre en fjern fortid. «Onkel Jens» kom hjem til oss og hjalp til ved øreverk så vel som ved hemorroider, han hadde vår fulle tillit og ingen tvilte på at reseptene var korrekte og nødvendige.


 
 
 
Bokomtale av
Helen T Holm
Redaktør Naturterapeuten
 
Det var før bivirkningene var introdusert i vår bevissthet. Skuffelsen var riktignok stor da en kjær onkel døde av en uoppdaget kreftsvulst i magen, men å betvile «onkel Jens» kom ikke på tale. 
 
I studietiden var vi alle klar over stridighetene som utspilte seg mellom enkelte professorer og prestisjekampene som ble ført, men vi tok ikke dette på alvor. Jeg tror mer det ble betraktet som artigheter blant litt sære folk.
 
Folkefiender er en skarp og kraftig medisin mot illusjoner om vilkårene for vitenskapelig redelighet. Den inneholder alarmerende informasjon om tilstanden i noen av vitenskapens leire. Boka forteller historien om Andrew Wakefield (vaksiner og autisme), Árpád Pusztai (genmodifiserte organismer) og Olle Johansson (stråling), deres forskning og deres kamp mot det etablerte. Trond Skaftnesmo har lagt ned et imponerende arbeide når det gjelder å dokumentere saksgangen og hendelsesforløpet i deres historier, noe som gjør dette til spennende lesning.
 
Vitenskapen lever ikke i en egen verden men i samspill med industri, kapital og politiske interesser. I frykt for at folkeflertallet skal opponere mot etablerte systemer går politikere langt for å kvele informasjon som kan svekke tilliten til systemet. Denne  boka dreier seg ikke bare om tiltroen til vitenskapen, men i den store sammenhengen setter problemstillingene markerte spørsmålstegn ved selve den idé at vårt samfunn er basert på demokrati. Kunnskap er nødvendig basis for å kunne treffe velfunderte valg. Løgn og fortielser undergraver således den grunnstein vi liker å tro at vårt samfunn er tuftet på. «Sannhetens og frihetens farligste fiender iblant oss, er den kompakte majoritet.» skrev Henrik Ibsens i sitt drama En Folkefiende. Og hva annet bygger demokratiet på enn idéen om flertallets rett?
 
Olle Johansson
Olle Johansson er født i 1953. Han er «Associate professor» og leder for The Experimental Dermatology Unit ved Department of Neuroscience, Karolinska Institutet, Stockholm. Tidligere professor ved The Royal Institute of Technology, Stockholm. Hans sentrale fagfelt er cellebiologi, histologi og nevrobiologi. Gjennom tre tiår har han forsket på risikomomenter ved ikke-ioniserende stråling [EMF = elektromagnetiske felter]. Johansson har publisert over 500 artikler om dette, og deltatt som invitert taler på mer enn 300 konferanser og symposia. Han har også vært mye brukt ved høringer og utredninger om risikomomenter ved EMF.
 
Árpád Pusztai
A. Pusztai ble født i Ungarn i 1930. Han er utdannet biokjemiker og arbeidet som forsker inntil den mislykkede ungarske oppstanden i 1956. Han rømte over til Østerrike og flyttet kort tid etter til Storbritannia, der han gjennomførte sin doktorgrad i biokjemi. Fra 1963 til 1999 arbeidet han ved The Rowett Research Institute i Aberdeen, Skottland. Han er en av verdens fremste eksperter på lektiner, en gruppe proteiner som finnes i en rekke av våre vanlige matvarer, som f.eks. hvete. En viktig oppgave for lektinene i planter er å beskytte dem mot insekter. Pusztai har publisert 270 artikler og tre bøker innenfor dette feltet.
 
Andrew Wakefield
A. Wakefield er født 1957. Han fullførte sin medisinske utdannelse ved St. Mary’s Hospital, University of London i 1981 og spesialiserte seg i gastroenterologisk [mage-tarm] kirurgi. Fellow of the Royal College of Surgeons (FRCS) i 1985. Året etter ble han tildelt et Wellcome Trust Travelling Fellowship for å studere tynntarm-transplantasjoner i Toronto, Canada. Fellow of the Royal College of Pathologists (FRCPath), 2001. Pr 2007 hadde han publisert 137 originale forskningsartikler.
 
------------
 
Folkefiender - om sannhetens pris og vitenskapens sjel
Av Trond Skaftnesmo
Paradigmeskifte forlag 
ISBN 9788293235040
http://www.haugenbok.no/resverk.cfm?st=free&q=...


Vedlegg:
NT 01 2013 - Folkefiender - om sannhetens pris og vitenskapens sjel


 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers