- En vesentlig del av befolkningen velger alternative behandlingsmetoder | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Politiske meninger

 Naturterapeuten 3-2016

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

04.04.2013
- En vesentlig del av befolkningen velger alternative behandlingsmetoder

    
Vinjar Fønnebø
Foto: Ingun Mæhlum
En ny undersøkelse utført av Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ behandling i Tromsø (NAFKAM 2012) viser at rundt en tredjedel av landets voksne befolkning benyttet seg av alternativ eller komplementær behandling i fjor.


1.002 personer fra 15 årsalderen og oppover har besvart undersøkelsen. Ipsos MMI har utført intervjuene via telefon, på bestilling fra NAFKAM. Analyse av tallene og utarbeidelse av rapport ble foretatt av direktør Vinjar Fønnebø ved NAFKAM. Fønnebø konkluderer med at undersøkelsen viser at alternativ behandling fortsatt er utbredt og utgjør en vesentlig del av befolkningens behandlingserfaringer.
 
Sammenlignet med tallene i en tilsvarende undersøkelse fra 2007 viser det at bruken av alternative behandlingsformer har vært stabil de siste fem årene. - Vi har sett på utviklingen for åtte behandlingsformer som vi vet tilbys i Norge. Forskjellen på hvor mye de var brukt i 2007 kontra i 2012 er på under én prosent.
 
De undersøkte behandlingsformene er homøopati, akupunktur, fotsoneterapi/refleksologi, aromaterapi, massasje, naprapati, osteopati og healing. Tatt i betraktning at det finnes langt flere behandlingsmetoder tilbudt av alternative behandlere enn de åtte nevnte, kan man anta at det totale antallet brukere av alternativ behandling i Norge er langt høyere enn denne undersøkelsen viser.De fem behandlingsformene som ifølge undersøkelsen ble brukt mest, var massasje (22,8 %), akupunktur (9,7 %), soneterapi (3,9 %), healing (3,7 %) og homeopati (2,9 %). 
 
Nytt i NAFKAM 2012 er at man inkluderer spørsmål om egenbehandling, i tillegg til det å gå til alternativ behandler. Den nye undersøkelsen omfatter derfor også bruk av kosttilskudd, urtemedisn/naturmidler og andre selvhjelpsteknikker. De samlede resultatene i årets undersøkelse, viste at 45% har fått eller selv brukt alternativ behandling i 2012.
 
Mer detaljert viser undersøkelsen at mer enn hver tredje voksne person i Norge har gått til alternativ behandler i løpet av det siste året. 72 % av disse oppgir at de har brukt alternativ behandling gitt av behandler utenfor det offentlige helsevesenet, 14 % oppgir at de har brukt alternativ behandling gitt av helsepersonell innenfor helsevesenet og 14 % at de har brukt alternativ behandling gitt av behandlere både innenfor og utenfor helsevesenet.
 
Den tredjedelen av Norges befolkning som oppgir å ha oppsøkt alternativ behandler det siste året, betalte til sammen omlag 3,8 milliarder kroner. Delt på den voksne befolkningen utgjør dette nesten 1.000,- kroner i snitt. Deler man beløpet kun på antallet nordmenn som oppgir å ha vært hos alternativ behandler det siste året, ser vi at hver av brukerne i snitt betaler 2.400,- kroner hos alternative behandlere.
 
SSBs levekårsundersøkelse fra 2008 viste svært like kostnadstall som de man har funnet i NAFKAM 2012. - I 2008 var gjennomsnittskostnadene for hver av de som hadde mottatt  alternativ behandling 2.500,- kroner, altså 100,- kroner mer enn man fant i NAFKAM 2012. Kostnadene ser altså ut til å ha vært stabile de siste årene, noe som også stemmer med NAFKAMs andre undersøkelser av bruk av alternativ behandling blant nordmenn, sier Fønnebø til nifab.no.
 
Dersom selvhjelpsteknikker som yoga og tai chi, samt helseprodukter som urter og naturmidler tas med i dette regnestykket, kommer vi opp i et samlet forbruk på 4,7 milliarder kroner i året. 
 
------------
 
Se også
[Nifab.no 21.02.2013] 
Bruken av alternativ behandling stabil siden 2007 
http://nifab.no/aktuelt/nifab/bruken_av_alternativ...
 
[Nifab.no 22.02.2013]
Så mye bruker nordmenn på alternativ behandling 
 
[alternativ.no 15.03.2013]
Vi fortsetter å bruke alternativ behandling 
http://www.alternativ.no/art/?id=756
 
[Nifab.no 18.03.2013]
NAFKAM-undersøkelsen 2012 
Tall og fakta.


 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers