Moderat soling gir naturlig beskyttelse | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Politiske meninger

 Naturterapeuten 3-2016

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

13.05.2011
Moderat soling gir naturlig beskyttelse

   
Foto: Sanja Gjenero
Ved å la huden langsomt bli vant til UV-strålingen fra sollys gjennom moderat soling, opparbeides en beskyttende effekt.


Studier utført av Sunlight Research Forum (SRF) dokumenterer gjentatte ganger at kontinuerlig eksponering mot sol under grensen for erytem (når huden begynner å rødme) er avgjørende for å hjelpe kroppen med å bygge opp sin naturlige selvbeskyttende mekanisme mot overeksponering av UV-stråler. Pigmenteringen og dannelsen av den såkalte "lyskallusen" - en fortykkelse av hudens øverste lag, stratum corneum - skaper en effektiv dermatologisk barriere mot strålingens skadelige virkninger. Denne virkningen som produseres naturlig kan sammenlignes med beskyttelsen man får fra solkrem.
 
- Regelmessig soling over en periode på tre til fire uker gjør at lyskallusen får muligheten til å utvikle seg helt. En tykkere stratum corneum er bedre i stand til å absorbere UVB-lys og til å hindre det fra å trenge ned i resten av epidermis, forklarer Ad Brand fra Sunlight Research Forum. - Dette hudpigmentet gir ytterligere et lag av beskyttelse mot UV-stråling under stratum corneum. Melanin er det stoffet som gjør at huden blir brun. Jo mer melanin som er lagret, desto mørkere er brunfargen. Soling utendørs eller i et solarium gir derfor bedre beskyttelse mot solen ved at det aktiverer hudens egen beskyttelse mot UV-stråler.
 
Brand anbefaler at man bruker tre til fire uker før man skal på strandferie til å bygge opp lyskallus-laget og øke melaninproduksjonen. Han advarer om at brå overeksponering fra UV-stråling uten forberedelse av huden, kan føre til solbrenthet og øker risikoen for å utvikle hudkreft.
 
Referanse:
Uli Osterwalder og Bernd Herzog: «The long way towards the ideal sunscreen» (Den lange veien mot den ideelle solkremen), i Photochemical & Photobiological Sciences som ble publisert for første gang på nettet den 1. mars 2010 http://pubs.rsc.org/en/journals/journalissues/pp
 

Sunlight Research Forum (SRF) er en ideell organisasjon med sete i Nederland. Målet med forumet er å gjøre det siste innen medisinsk og vitenskapelig forskning rundt virkningene av moderat UV-stråling på mennesker tilgjengelig for et bredt publikum. http://www.sunlightresearchforum.eu/ 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers