Lyskvalitet og lysforurensning | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Politiske meninger

 Naturterapeuten 3-2016

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

20.03.2011
Lyskvalitet og lysforurensning

    
Beskyttende briller.
Spørsmålet om lyskvalitet og lysforurensning blir mer og mer sentralt, spesielt i forbindelse med de såkalte energisparepærene (kompaktlysstoffrør) og diskuteres ofte også i sammenheng med skitten strøm. Samtidig foregår det mye forskning om lysets helseeffekter, og de nye innsiktene gjenspeiles i en rekke helseprodukter som kan bidra til bedre lys.


Av
Ralph-Raphael Kleimann
Den ideelle foreningen BALDRON
post@baldron.com

Blant annet var det først for 10 år siden at menneskekroppens spesielle sensorer for søvnhormonet melatonin ble oppdaget. Jo mer blått lys som treffer denne reseptoren, desto mindre melatonin produserer organsimen. Blått lys holder deg våken - men er samtidig stressfremmende. Gjennom blått lys i en bestemt bølgelengde (et område fra 435 til 440 nm) kan det også utløses fotokjemiske prosesser i øyet, noe som kan føre til skader helt inn til netthinnen.

Profilerte miljømedisinere som Dr. Joachim Mutter (Tyskland) og Dr. Dietrich Klinghardt (USA) har også pekt på den ”optiske kvikksølvforgiftningen” fra sparepærer og dataskjermer. Dr. Wunsch har lagt frem forskningsresultater om dette på flere medisinske kongresser og hos International Light Association.

Kompaktlysstoffrør (sparepærer) forener i seg den «perfekte» kombinasjonen av skadevirkninger: blått lys, kvikksølvfrekvens og skittenstrøm med høye elektromagnetiske felt. Verre kan det ikke bli.

Er så LED løsningen? Nei, den er bare mindre dårlig - foreløpig. Og halogenpærer? Ja, det er jo bare en glødepære med en annen gass i, så den er ufarlig når det gjelder skitten strøm og kvikksølv. Det er bare det at fargetemperaturen i de vanlige utgavene er alt for kald og hard.

Den gode nyheten er at til tross for feilinformasjonen som er veldig utbredt, så er altså ekte glødepærer ikke forbudt. Det er lov å bruke dem, og med litt fantasi er det til og med lov å lage og selge dem: Et genialt, tysk NGOinitiativ selger dem helt lovlig - ikke som lyspærer, men som terapeutiske varmekuler! “HEAT BALLS” er navnet på kultobjektet - og kampanjen er blitt en gigantisk suksess. En kreativ og herlig måte å undergrave EU-direktiver på. Se http://www.heatball.de

I mellomtiden ser det ut til at den store løgnen om de såkalte energisparepærene er i ferd med å bli avslørt. Til og med i EU har man begynt å tenke om igjen. Ledende politikere drøfter nå en 180 graders snuoperasjon i lyspolitikken: glødepærene skal få sitt comeback - og kompaktlysstoffrør («sparepærer») skal forbys, til menneskets og naturens beste.


Å OPPDAGE LYSFORURENSNING:
Med et enkelt og rimelig spektroskop i bukselommeformat, kan du enkelt sjekke lyskvaliteten rundt deg: den vakre regnbuen av dagslyset, det varme, kontinuerlige lysspekteret i glødepærene og de kalde, blå skjermene fra PC og TV. Disse, og alle andre kilder for usunt, forvrengt lys, vil bli avslørt ved et kort blikk inn i spektroskopet: bruddstykker og striper i stedet for en regnbue. Nei, dette er ikke noe lys for mennesker!

Søppellys-detektoren gir deg noen flere muligheter: den gjør flimringen hørbar og viser verdien på et display. I profi-utgaven er den kombinert med en mobilstrålingsmåler. Da har du full kontroll på det som ikke gjør oss godt. Se http://baldron.org


Å VELGE RENT LYS:
Helselamper etter byggebiologisk standard: Danell - en innovativ bedrift i Tyskland - har utviklet skjermede lamper i moderne design og med passende lyspærer. Dessuten skaffer de alt av skjermede kabler, grenuttak og elektroutstyr. Disse skjermede lampene (tak-, vegg-, stå- og skrivebordslamper) har som regel mer enn 5 ganger lavere elektriske felt enn vanlige lamper, og gjerne 20 ganger lavere enn „moderne“ lamper med trafo. Disse kan fås med glødepærer eller også med (spesielt øyevennlig) halogen.

Reduserte elektriske felt med spesialpærer og skjermingsspiral: Ved hjelp av dette sortimentet kan du langsiktig sikre deg glødepærer (5 W til 40 W) - til tross for EU-direktivet. Godt egnet er også spesielle lav-felt halogenpærer (15 W til 230 W). Med en spesiell adapter for halogenpærer, passer de i en vanlig glødepæresokkel («E14» og «E27»). Det elektriske feltet reduseres med faktor 10 ved bruk av Danells spesialutviklede halogenpærer med skjermingsspiral: ca 2,7 V/m istedenfor ca 28 V/m med vanlig glødepære. Se http://www.danell.de


Å GJØRE SKADEN MINDRE:
Førstehjelp mot sparepærer: en spesiell skjermingsstrømpe tar vekk en god del av strålingen fra kompaktlysstoffrør. De tres på som en slags kondom. Kjekt å bruke i offentlige bygg der forskriftene av og til ikke tillater å skifte ut sparepærene.


Å BESKYTTE ØYNENE MOT LYSFORURENSNING:
Beskyttende briller i spesialfarget glass: Plager ved en kontorarbeidsplass er ofte sammensatt: Ved siden av elektriske felt fra maskinene og elektroinstallasjonene, spiller selve lyskvaliteten en rolle. Spesialbriller etter Dr. Wunsch’s indikasjoner filtrerer ut kvikksølvandelen i lyset (som ellers stadig aktiverer kvikksølvavleiringene i vevet og er en av hovedårsakene til trøtthet og eloverfølsomhetsplager!) og korrigerer det kunstige og ensidige fargespekteret som kjennetegner dataskjermer, lysstoffrør og sparepærer (inkludert pærer som sier at de lager naturlig dagslys). Dermed kan øynene slappe av i et varmt og naturlig lys. Brillene finnes også som «clip-on», altså til å sette på en vanlig brille.

Å LEGE MED LYSTERAPI:
Blant mange teknologier som bruker LED i kombinasjon med avansert datateknologi, finnes det én klassiker med en ikke-elektronisk oppbygging (“Rainbow-Flash”).

Denne teknologien ble utviklet av Dr. Klinghardt og bruker ekte Dinsha-glass foran en spesiell lyspære-konstruksjon. Apparatet har meget gode referanser, spesielt for behandling av hyperaktivitet og autisme. Den blir også flittig brukt ved kroniske lidelser og for utrensing av tungmetaller, gjerne med spesifikk nosode eller legemiddel i lyskanalen for potensert effekt.

Råd og informasjon om de beskrevne produktene finnes på http://baldron.com


Vedlegg:
NT 01 2011 - Lyskvalitet og lysforurensning


 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers