Etterutdanning og oppgradering til Naturmedisinsk aromaterapeut | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Politiske meninger

 Naturterapeuten 3-2016

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

28.12.2009
Etterutdanning og oppgradering til Naturmedisinsk aromaterapeut

Foto: Jeanette Førland

Faggruppestyret i Naturmedisinsk aromaterapi (FSNAT) arrangerte det første kurset i etterutdanning og oppgradering til Naturmedisinsk aromaterapeut i Oslo i november 2009.


Av
Jeanette S. Førland
Naturmedisinsk aromaterapeut MNNH (reg.)
jeanette@aprilhaven.com

Oppgradering av vår utdannelse og nødvendigheten er for å oppfylle kravene fra Helsedirektoratet og de nye momsforskriftene. Kun terapeuter med godkjent Naturmedisinsk aromaterapi og som er frivillig registrert i Utøverregisteret, det frivillige registeret for alternative behandlere i Brønnøysund innen 1. januar 2011, vil være momsfritatt.

Over fire hele dager fikk vi en dypere innføring i de eteriske oljers kjemi, bruksområder, faremomenter og sikkerhet.

Den anerkjente kursholder cand.mag. Gry Fosstvedt fra Aromedica i Oslo ledet terapeutene med engasjement, entusiasme og faglig kunnskap. Duften av 125 forskjellige eteriske oljer, deres kjemi, virkestoffer og medisinske egenskaper var rammen rundt kurset.

Det er alltid en god opplevelse når aromaterapeuter tar sine eteriske oljer i bruk. Etter hvert som de små brune flaskene ble åpnet, fyltes rommet med mange dufter. Aromaen sprer seg rundt oss og luktesansen pirrer luktenervecellene. Menneskets nese kan skjelne mellom og oppdage opp til 10.000 forskjellige dufter. Luktereseptorene overfører stimuli langs nervefibrene til luktemottaker som videre overfører inntrykkene til den relevante delen av hjerne. Det er denne prosessen som fører til en bevisst lukteopplevelse. Terapeutens luktesans utvikles positivt og hurtig, det er en trenings- og følelsessak og ikke minst en av våre beste kilder til å bedømme kvalitet og til å forstå oljens natur.

Hva er eterisk olje og hvilken funksjon har de eteriske oljene i plantene? Hvilke kjemiske komponenter består de eteriske oljene av? Hovedpoenget med kurset var å få fram hvor aktive de medisinske virkestoffene er i de eteriske oljene. Molekyler er definerbare og oljenes virkning kjent. Oljenes evne til å styrke vår fysiologiske helse, for eksempel den antibakterielle virkningen, er meget godt dokumentert gjennom forskningsrapporter, tidskrifter og bøker.

Dråpene fra den aromatiske plantens smaksstoffer og duft er fremstilt blant annet ved destillasjon. Det er disse edle dråper vi bruker i vårt daglige arbeid som Naturmedisinske aromaterapeuter. Oljene er flyktige og sprer seg med glede. Kurset omfatter også læren om faremomenter og hvordan vi med sikkerhet kan bruke de eteriske oljene i dagliglivet.

En Naturmedisinsk aromaterapeut må ha god og allsidig utdannelse, og en oppgradering gjennom dette kurset gir en ny og dypere innsikt i de eteriske oljers virkning. En naturvitenskaplig forståelse for eteriske oljers innhold av kjemiske virkestoffer, typebeskrivelser, komponenter som alkoholer, aldehyder, estere, ketoner, fenoler og terpener er en nødvendighet. I tillegg gis en videre fordypning i læren om atomet, molekylet og grunnstoffer som karbon, hydrogen, oksygen og funksjonelle grupper av monoterpener og seskviterpener for å nevne et par. Terapeutiske bruksområder forklares ut i fra innholdet av komponenter og de mange effektive måter å bruke eterisk olje på enn bare massasje. Aromaterapiens mange elementer og aspekter er helt fantastiske. Det er en spennende verden og en stor glede å lære mer.

Kurset ga en dypere kunnskap og forståelse om plantebotanikk, plantenes utseende, hvilke plantefamilier de kommer fra, jordsmonn, klima og voksested. Kravet til høy kvalitet og sikkerhetsforhold i forbindelse med destilleringsprosessen er helt avgjørende for resultatet til den enkelte eteriske olje. Naturmedisinske aromaterapeuter bruker i sitt daglige arbeid kun vegetabilsk olje og eteriske oljer av beste kvalitet fra maksimalt livskraftige planter. Kravet til produsenter og produktinformasjon er et meget viktig og grunnlag for et godt tillitsforhold.

Aromaterapi er et unikt og godt alternativ som behandlingsform gjennom omsorgsfull terapeutisk berøring med oljer som øyeblikkelig virker på sansene og på våre fysiologiske prosesser. Når man gir noe godt, blir man en del av det.

Oljene kan ha stimulerende, balanserende og en avslappende virkning. De er fantastisk velgjørende med helsebringende egenskaper. Neste gang du skreller en appelsin (uten sprøytemiddel, hvis mulig), nyt duften, lukk øynene og kjenn på den friske aromaen.

FSNAT har hatt en positiv og stor pågang til ovennevnte kurs. Første 4 dagers oppgraderings-/etterutdanningskurs i 2010 arrangeres 5. - 8. mars i Oslo. Kursleder er cand.mag. Gry Fosstvedt. Pris pr. deltager kr 5.500,-. Kompendium er inkludert i kursavgiften. Kursbevis utstedes.
For mer informasjon og bindende påmelding:
FSNAT v/Päivi Renaa, tlf.: 61 31 01 52, e-post: paivi@renaa.no

Følg også med på Faggruppe - Naturmedisinsk aromaterapi på http://nnh.no/article.aspx?mainid=5&id=238


Vedlegg:
Etterutdanning og oppgradering til Naturmedisinsk aromaterapeut


 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers