Vår ukjente verden? | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Politiske meninger

 Naturterapeuten 3-2016

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

15.08.2015
Vår ukjente verden?


Det fins en verden vi kan ta på, måle og bevise. Det er den verden vi kan forklare. Men det fins også en verden som ikke er like håndgripelig og målbar. Det er den verden vi må erfare.


Av
Børge Rønhovde
terapeut
 
Artikkelen, som tidligere er publisert i Aftenposten, er gjengitt av Naturterapeuten etter tillatelse fra artikkelforfatteren. 
 
Noen tror. Noen tviler. Andre vet. Men hva er det som avgjør om noe eksisterer og er sant? Er det vitenskapelig dokumentasjon? Er det erfaring? Er det sunn fornuft eller er det flertallsmeningen?
 
Iblant oss lever mennesker som ser, hører, sanser og oppfatter mer enn oss andre. Snåsamenn og Westerlunder har eksistert til alle tider. Innenfor alternativ medisin fins behandlingsformer som homeopati og akupunktur som mange mennesker hevder de har fått hjelp av. I media kan vi lese om paranormale fenomener som engler og kornsirkler. Men hva skjer når slike subtile egenskaper, behandlingsformer og fenomen får fokus? Jo, det hjelper lite hvor mange mennesker som hevder de er blitt hjulpet. Varme hender, klarsynthet og andre evner blir ikke fakta før vitenskapsmenn på et fjerntliggende institutt har bevist fenomenet med sitt akademiske verktøy. Det samme nåløyet må også akupunktur og homeopati gjennom. Inntil forskere har fått sett på saken og det motsatte er bevist, har mange millioner kinesere til nå blitt grundig lurt av disse nålene, og homeopati må bare ha samme virkning som vann. Og når det gjelder kornsirklene, må selvsagt disse avanserte og presise mønstrene som er manifestert i løpet av få timer, være produsert av bøndene selv ved hjelp av en fôrhøster eller slåmaskin. Godt gjort.
 
Denne mekanismen med å definere ukjente og gjerne ubehagelige erfaringer, fenomener og virkeligheter som innbilninger, og denne mekanismen med å konkludere, uten begrunnelse, at det kan pr. definisjon ikke være noe mer enn det vi ser eller kan måle. Det blir som å stå foran dører til rom man aldri har vært inni, men allikevel slår man skråsikkert fast at der inne er det ingenting. Men hvem tør påstå at tanker og følelser ikke eksisterer bare fordi de ikke kan måles? Hvem kan bevise at ånd og engler ikke fins? Og hvem er så freidig og lite ydmyk at de vil prøve å nulle ut alle resultatene til et ærlig menneske med spesielle evner som har viet hele sitt liv for andre? Og når det gjelder engler: I verste fall eksisterer de ikke. I beste fall er de til stor, stor hjelp for dem som ber dem om assistanse. Hva er da problemet? 
 
Hvem har skapt den kollektive oppfatningen om at vitenskapelig dokumentasjon er et suverent verktøy til å dokumentere hele virkeligheten med? Historien har vist at vitenskapen egner seg dårlig til å dokumentere virkning, skadevirkning og fenomener utenfor den målbare virkeligheten. Gang på gang kan vi høre vitenskapsfolk utbryte: «Vi har ikke funnet noen virkning, vi har ikke funnet noen skadevirkning, vi har ikke funnet noen sammenheng – vi har kort sagt ikke klart å finne eller bevise noe i det hele tatt» Som om dét er noe å juble over. Til alle tider har det eksistert mennesker med makt som har prøvd å stille seg i veien for menneskeheten og hevdet at man må gå veien via dem for å finne sannhet og virkelighet. Og at det man selv erfarer og ser ikke kan eksistere før makten har dokumentert det. Vitenskapen avviser paranormale fenomener fordi de ikke kan bevises. Religionen definerer noe som tro og noe som overtro. På toppen av det hele, blåser media virkeligheten helt ut av proporsjoner, og tildeler enkeltpersoner med spesielle evner og erfaringer slemme og ufine karakteristikker. Hvordan skal da søkende mennesker selv klare å orientere seg mot sannhet og virkelighet?
 
Kanskje er vår aller viktigste oppgave nå, å gjøre døren høy og porten vid inn til vår indre og ukjente verden? Åpne opp og ta i bruk gammel visdom og erfaring igjen. Gjenopprette respekten for alt liv og naturlover. Fjerne dogmet i våre hoder som sier at vi er hevet over skaperverket og adskilt fra Gud. Gjenopprette vissheten og det faktum at vi med innsikt og vår frie vilje kan endre ikke bare vårt eget liv, men også kursen til verden vi lever i. Gjenskape balansen mellom kropp og sjel, materie og ånd, det maskuline og feminine, den indre og ytre verden, religion og vitenskap. Og åpner man opp døren og går inn i denne verden vil man kanskje oppleve at livet ikke er slutt når kroppen dør, og at vi alle kanskje er én familie?


 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers