Eteriske oljers kjemi | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Politiske meninger

 Naturterapeuten 3-2016

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

23.09.2014
Eteriske oljers kjemi

Jeanette Førland (FSNAT/NNH) og Dr. Pénöel

Dr. Pénöel bruker mye tid på en dyptpløyende og detaljert gjennomgang av de forskjellige molekylgruppene, som monoterpener, alkoholer, fenoler, ketoner, estere m.fl.


Av
Gry Fosstvedt
Naturmedisinsk aromaterapeut MNNH
 
Langt fra å være komplisert og ensidig teoretisk, er kjemien et uvurderlig hjelpemiddel til større presisjon i valget av optimale oljer til et gitt problem. Ut fra kjemien er det lett å vite hvilke som er mest slimløsende, sårlegende, fordøyelsesstyrkende, hvilke som mest effektivt motvirker hissige infeksjoner og hvilke som er mest virksomme mot virus. Eller hvilke som er mest psykofysisk krampeløsende og derved nyttige ved smerter og stress.
 
Man forstår hvorfor enkelte eteriske oljer kan brukes intensivt, men kortvarig, mens andre egner seg til langtidsbehandling ved kroniske tilstander. Hvert område på jorden har sine kraftfulle aromatiske planter til hjelp ved infeksjoner: Kanel i Kina, ajowan i India, nellik på Krydderøyene, oregano i Midtøsten, og timian i Europa. ”The pilgrim healer” kaller Dr. Pènöel fenomenet. Hva har disse plantene til felles? Jo, et høyt innhold av fenoler, den komponentgruppen som er mest aggressiv mot farlige bakterier, sopp og parasitter og samtidig immunstyrkende og energigivende, - men de må brukes korrekt.
 
Likevel – uansett hvor mye vi går inn i de enkelte kjemiske komponenter er det viktig aldri å tape helheten av syne. Alle forsøk fra farmasien på å isolere det ”aktive” stoff har vist at den eteriske oljen i sin helhet er mest effektiv, enten det er eukalyptusens slimløsende virkning, eller timian som bakteriedrepende middel. Den eteriske oljen har en klart sterkere effekt enn isolert 1,8 cineol (eucalyptus) eller tymol (timian).
 
Antibiotika og eteriske oljer
I den vestlige verden er overforbruk, misbruk og feilbruk av antibiotika et stort problem. Riktignok kan antibiotika gi meget rask og god lindring ved bakterielle infeksjoner, men medfører ofte uønskede bivirkninger, som f. eks soppinfeksjonen candida. Dette fordi antibiotika også angriper de gunstige bakteriene i tarmfloraen, bakterier som er svært viktige for helsen generelt, ikke bare lokalt. Da er det godt å vite at eteriske oljer har like gode, ofte bedre antibakterielle egenskaper, og, riktig brukt, er helt uten negative bivirkninger. I tillegg til virkningen på bakterier, sopp og parasitter er flere eteriske oljer også svært effektive mot virus.
 
Etter behandling av tusenvis av pasienter med medisinske eteriske oljer er det ikke rapportert ett eneste tilfelle av candida som bivirkning. Tvert imot melder mange om positive bivirkninger etter en kur med eteriske oljer, som styrket immunforsvar og bedre energi og livslyst. Ofte forsvinner andre underliggende plager, f. eks hudproblemer, allergier, leddsmerter og fordøyelsesbesvær.
 
Ingenting tyder heller på at det oppstår resistens mot eteriske oljer, i motsetning til mot antibiotika. Det at eteriske oljer inneholder opptil mange hundre komponenter gjør det vanskelig for bakterier å inaktivere dem. Antibiotikaresistens er blitt et stort helseproblem i Vesten, og det er tragisk og uforståelig at eteriske oljer ikke utprøves av helsemyndighetene. Tallrike eteriske oljer er dokumentert effektive mot M.R.S.A. (multiresistente sykehusbakterier), E-coli, streptokokker m.m.
 
Det er viktig å være klar over at pasienter som velger, eller må gå på antibiotika, kan ha stor nytte av samtidig å bruke eteriske oljer oralt. Det har vist seg at dette både forebygger antibiotikaenes negative virkninger og understøtter og effektiviserer dens virkning.
 
Innvortes bruk av eteriske oljer
Oralt inntak var sterkt i fokus på kurset. Dr. Pènöel presiserer at menneskene i tusenvis av år, ikke minst i det nære og fjerne Østen, daglig har inntatt kraftige aromatiske kryddere og spist rikelig med hvitløk.
 
Ingenting tyder på at de har tatt skade av denne jevne tilførselen av aromatiske molekyler. Tvert i mot har disse uskadeliggjort bakterier, sopp og parasitter, samt styrket fordøyelsen og gitt maten god smak.
 
Fordøyelseskanalen har stor motstandskraft; tenk på alt det vi spiser av dårlig mat, tilsetningsstoffer, sukkerkliss, alkohol og brusdrikker. Magesekken tåler sin sterke saltsyre, og kan fordøye store mengder mat av mange kategorier.
 
Noen få dråper utvalgte eteriske oljer i vegetabilsk olje eller kapsler, medfører absolutt ingen risiko. Vi får allerede i oss eteriske oljer via mange fødemidler og drikker (pizza, cola, godter). 
 
Dr. Pènöel anbefaler alle et daglig inntak av noen dråper eterisk olje i kapsel for vedlikehold av tarmens helse og en god bakterieflora. Husk at 70 % av immunforsvaret befinner seg i tarmen, så det er viktig å pleie den. Har man i tillegg vært gjennom flere antibiotikakurer og/eller hatt et skadelig kosthold, er det all grunn til å gjennomgå en kapselkur med spesielle eteriske oljer for å gjenopprette god balanse i bakteriefloraen og styrke tarmveggene. Tilskudd av tarmbakterier er sjelden tilstrekkelig for å oppnå dette.
 
Så viktig er tarmens helse at Dr. Pènöel alltid lar en slik kur være utgangspunktet for å behandle kroniske helseproblemer, som lungelidelser, allergier, revmatisme, hormonelle forstyrrelser, hudlidelser og hårdnakkede betennelser. 
 
Vi som deltok på webinaret i Frankrike fikk en gigantisk innsprøytning av kunnskap og inspirasjon, som alltid når Dr. Pènöel deler sin ekspertise og visdom med oss. Se http://nnh.no/article.aspx?subid=1139
 
Men husk – han understreker viktigheten av å veie sine ord godt når naturmedisinsk aromaterapi skal markedsføres. Unngå bombastiske påstander, snakk mer om styrking av helsen enn helbredelse. Og samarbeid tett med leger for diagnose og prøvetagning.
 
Jeg håper at vi som er engasjerte aromaterapeuter eller fornøyde forbrukere av eteriske oljer, sammen kan ta et krafttak for å gi terapien den status den fortjener. Dette kan bare skje ved at vi skaffer oss sikre og omfattende kunnskaper som gjør oss i stand til å spre saklig informasjon og å kommunisere med helsepersonell på deres nivå, med deres språk og analytiske metoder. Det er her Dr. Pènöels konkrete og vel funderte fakta kommer særdeles godt med!
 
For ytterligere informasjon: http://www.aromedica.no
 
  1. Rudolf Steiner kaller, med rette, de eteriske oljene for usynlige små engler i luften.
  2. I tillegg til webinaret er den viktigste kilde til dokumentasjon av artikkelens innhold boken «Aromatherapie Exactement» Dr. Daniel Pénöel, Piérre Franchomme. 


 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers