Språkfeil rammer flere tusen blodgivere | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Politiske meninger

 Naturterapeuten 3-2016

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

27.08.2014
Språkfeil rammer flere tusen blodgivere


En feil i oversettelsen av et EU-direktiv fra 2005 gjør at 3.000 blodgivere som har tatt akupunktur, får et halvt års karantene. NNHs faggruppestyre i akupunktur vil kontakte Helse- og omsorgsdepartementet med sikte på å få endret forskriften.


"Regelverket har uheldige konsekvenser som man ikke hadde forutsett da forskriften ble gitt. Helse- og omsorgsdepartementet ønsker flest mulig blodgivere, og arbeider med å vurdere endringer i blodforskriften. Samtidig er det viktig å si at reglene skal ivareta dem som mottar blod, og sørge for at blodet er trygt og sikkert for disse, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i en artikkel i Bergens Tidende 24. august i år.
 
Tidligere har blodgivere som tar akupunktur, fått lov til å gi blod, men fra 1. september får de ikke lov med mindre behandlingen er utført av en autorisert lege. Innstrammingen i regelverket skyldes at den norske oversettelsen av et EU-direktiv fra 2005 er feil.
 
- Feilen i oversettelsen ble oppdaget for lenge siden, og det er gitt klar beskjed om det. Likevel har ingenting skjedd, sier overlege Tor Hervig ved Blodbanken i Bergen til Bergens Tidende.
 
I direktivet står det at man bare kan gi blod hvis man har fått akupunktur fra en «qualified practitioner», altså en autorisert fagperson. I Norge er imidlertid dette oversatt med autorisert lege. I en oppdatert veileder for den såkalte transfusjonstjenesten er dette utgangspunktet når det kreves seks måneders karantene «med mindre den er utøvet av en autorisert lege og med sterilt engangsutstyr».
 
Norske blodbanker regner med at 3 prosent av blodgiverne - cirka 3.000 til enhver tid - dermed må i karantene.
 
Verken i Finland, England, Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland, Belgia, Spania eller Portugal har man tolket teksten i EU-direktivet som i Norge. Her har man tatt utgangspunkt i at det er en autorisert fagperson som må ha utført akupunkturen." ©NTB

 

NNH kontakter helsemyndighetene
NNHs akupunktører er pålagt å benytte sterile engangsnåler. Å benytte en av våre akupunktører skal derfor ikke medføre noen risiko for overføring av smitte. NNHs faggruppestyre i akupunktur vil kontakte Helse- og omsorgsdepartementet med sikte på å få endret forskriften. 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers