Apiterapi | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Politiske meninger

 Naturterapeuten 3-2016

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

11.08.2014
Apiterapi


Apiterapi er en naturmedisinsk behandlingsform hvor man benytter bier og bieprodukter i behandlingen.


Av
Ragnhild M. Næss
Naturmedisinsk ernæringsterapeut MNNH reg.
 
Dette er del 2 av Ragnhilds referat fra turen til Ukraina, hvor hun deltok på Apimondia 2013, en kongress for folk med interesse for bier. Del 1 kan du lese på http://nnh.no/article.aspx?subid=1057
 
Apiterapi dreier seg om bruk av honning, pollen, propolis, dronninggelé, biegift og bienes biomagnetiske felt.
 
Ukraineren Vodniev Anatoliy er pensjonert militærlege og har begynt å behandle folk ved hjelp av apiterapi. Praksisen hans er todelt. Den ene delen er behandling ved bruk av biestikk, den andre ved hjelp av et spesialbygd terapirom.
 
Biegift 
Før legen behandler med biestikk undersøker han først klientens toleranse.Dette gjøres ved å starte med det han kaller mikrostikk, for så å sende klienten til sykehus for en blod- og urinprøve. Dersom klienten tåler stikket vil han under behandlingsforløpet øke mengden av biegift gradvis. Vodniev sier at behandling med biestikk er en populær behandling. Biegiften inneholder stoffer som stimulerer sirkulasjonssystemet og nervesystemet. Legen har hatt god erfaring med prolaps i ryggen, øyesykdom og artrose. Artrosen forsvinner ikke, men det gjør smertene. En pasient med lammelser i ansiktet fikk ved hjelp av biestikk gjenopplivet nervene. Siden giften skilles ut av nyrene anbefales ikke denne metoden for mennesker med dårlige nyrer.
 
Terapirom 
Det spesielle terapirommet har innebygde bikuber som klienten kan ligge på. Virkningsmekansimene er her svært komplekse. Faktorene som virker inn er biomagnstisme fra biene, varme fra biene (35-38º C i kuben), mikrovibrasjon som gir lyd, og i tillegg påvirkning av dufter fra blant annet propolis, nektar, voks og biegift. Biene kommer naturlig nok ikke inn i terapirommet. Vodniev ser god effekt av behandlingen ved depresjoner, migrene samt skjelett- og muskelplager. Vanlig behandlingsbehov er minimum 1 time 10 ganger (hver eller hver annen dag).
 
Forskning
Under Apimondia i Kiev høsten 2013 ble mye vitenskaplig materiell på området fremlagt. Her følger et lite innblikk 
i noen av presentasjonene:
 
Marokkanske leger undersøker effekten av behandling, samt forebygging av diabetes ved hjelp av propolis. Forsøk på gnagere har vist gode resultater og man er i gang med kliniske studier på mennesker. Propolis inneholder svært mange ulike stoffer, og innehar mange egenskaper som kan tilskrives de positive helseeffektene. Propolis har vist seg blant annet å ha betennelsesdempende-, antioksidant-, antisvulst-, antimikrobiell- og neurobeskyttende effekt.
 
På universitetet i New South Wales i Australia har man sett på honningens prebiotiske effekter. 22 ulike typer honning ble sammenliknet. All honningen som ble testet fremmet vekst av gode tarmbakterier, mens de fleste honningene hemmet veksten av potensielt skadelige bakterier. Forsøket var in vitro og i disse dager gjennomføres kliniske studier på mennesker.
 
Helicobacter pylori er en bakterie som infiserer slimhinnen i magesekken og kan føre til magesår og gastritt. Over halvparten av verdens befolkning huser denne bakterien. I en studie gjennomført av iranske og canadiske forskere så man på 1173 magesårspasienter og effekten av dronninggelé. Flesteparten av pasientene hadde gått på antibiotikakur med liten eller ingen effekt. Dronninggelé ble benyttet i tre uker og etter denne perioden rapporterte 90 % at magesmertene var totalt borte. Resultatene ble bekreftet med endoskopi, urin- og blodanalyser.
 
Videre har studier på kvinner i overgangsalderen med osteoporose vist at apiterapi kan bidra til mindre smerte og forbedret struktur i beinvev. I et helhetlig program for MS-pasienter der apiterapi inngikk i behandlingen, opplevde over halvparten av pasientene remyelinisering av nervevev.
 
Tyske forskere har funnet at honning og bipollen minsket menopauseproblemer hos brystkreftpasienter på antihormon behandling. Biprodukter kan også i fremtiden bli et mer interessant alternativ innen veterinærmedisin grunnet antibiotikaens mer og mer synlige birvirkninger.
 
Bier og bieprodukter har som vist et bredt bruksområde. Honning beriket med propolis fra egen bikube inngår i undertegnedes kosthold, men det anbefales ikke å overdrive inntaket av honning grunnet påvirkningen av blodsukkeret.


Vedlegg:
NT 01 2014 - Apiterapi


 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers