Mavesyre - for mye eller for lite? | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Behandling av barn

 Forbrukerombudet tilsynsvarsel

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

04.06.2014
Mavesyre - for mye eller for lite?


På Nordisk naturmedisinsk fagkongress i 2012 holdt ernæringsterapeut Jens Veiersted foredrag om magesekken som vårt glemte organ. Han kom inn på problematikken med for mye og for lite mavesyre.


Av
Helen T Holm
Biopat MNNH reg/redaktør Naturterapeuten
 
Det er ikke nødvendigvis lett å skille symptomene på for lite og for mye mavesyre. Jens Veiersted foreslo følgende test for å finne ut om det er for lite eller for mye syre som er problemet: Press saften av en halv sitron og innta dette som det første du inntar om morgenen. Tåles dette godt, er det lavt innhold av syre i magen. Oppstår det ubehag, er syrenivået normalt.
 
Dette er det viktig å finne ut av fordi mange som har for lite mavesyre, bruker syredempende midler, hvilket forsterker problemene.
 
Lauren Geertsen publiserte 22. mai 2013 en artikkel om hypochlorhydria og behandling av tilstanden ved bruk av naturlig midler. Hun skriver at 90 % av amerikanerne har for lite magesyre, hypochlorhydria. Ettersom mavesyren er en viktig og aktiv forbindelse når det gjelder å skape optimale forhold for vår enzymatiske fordøyelse, leder hypochlorhydria til en rekke problemer i fordøyelsen slik som oppblåsthet, produksjon av tarmgass og forstoppelse.
 

Konsekvenser av for lite mavesyre

 • Hemmet nedbrytning av proteiner til aminosyrer.
  Mangel på aminosyrer i blodet betyr færre tilgjengelige neurotransmittere, som kan medføre humørsvingninger og depresjon. Dårlig nedbrytning av proteiner kan også være årsak til hårtap og sprø negler. 
 • Hypochlorhydria legger grunnlag for ubalanser i tarmfloraen.
  Man blir også mer utsatt for tarminfeksjoner. Sykdomsfremkallende bakterier og bakterier vi inntar via maten skal drepes av de sure forholdene i magen, men kan overleve når mageinnholdet ikke har lav nok pH. Dette kan være årsak til oppblåsthet og gassdannelse, fordi utilstrekkelig nedbrutt mat råtner i tarmen i stedet for å brytes ned på normal måte.
 • For lite mavesyre leder paradoksalt nok til sure oppstøt
  fordi den høye pH’en hemmer lukking av ringmuskelen, Esophageal Sphincter (LES), som skal forhindre at maveinnholdet finner veien tilbake fra magen til spiserøret. LES påvirkes også av andre faktorer som matallergi og enkelte legemidler. 

Naturlige remedier i behandling av hypochlorhydria

 • Honning: Alle har bakterien H. pylori i fordøyelseskanalen, men denne typen bakterier blir et problem når det blir for mange av dem. Når nivået av mavesyre synker, kan disse bakteriekoloniene blomstre opp. Bakterien blir del av en ond sirkel fordi den i sin tur hemmer produksjonen av mavesyre.
  Manukahonning blir produsert i New Zealand og Australia av bier som pollinerer manukatrær. Denne typen honning har et peroxideinnhold som gjør at den virker bakteriehemmende og bidrar til å lege tarmslimhinnen. (Se artikkel i Naturterapeuten nr 1/2012).
  Vanlig upasteurisert honning har en noe svakere antibakteriell virkning, men er fortsatt nyttig når det gjelder å lege mageslimhinnen.
 • ”Vitamin U” er betegnelsen på et virksomt enzym som fines i kål. Det virker sårlegende og kan lege mageslimhinnen. Når nivået av mavesyre har vært lavt over tid, kan det medføre at mageslimhinnen er betent. Forsøk på å innta store mengder virkestoffer fra kål ved å drikke kålsaft, kan bidra til sårheling men er risikofylt på grunn av høyt innhold av oxalater og av goitrogener som kan hemme aktiviteten i skjoldbruskkjertelen.
 • Eplesidereddik er et annet middel som med hell kan brukes ved hypochlorhydria.
  Drikk ½ teskje epleeddik i en halv kopp varmt vann når du våkner om morgenen, pluss samme dose før hvert måltid, evt. også etter måltidene, om du har behov for å dempe sure oppstøt.
 • Havsalt kan med fordel inntas til hvert måltid, da salt gir et tilskudd av klorid som er en nødvendig bestanddel i HCL.

Nødvendige endringer i livsstil

 • Unngå å spise når du er stresset. Stress hemmer produksjonen av HCL.
 • Avstå fra mat du er allergisk mot.
 • Kornfiber inneholder fytinsyre, og fullkorn bør bløtlegges eller du kan benytte lang gjæringstid når du baker.
 • Vær også oppmerksom på at det å drikke vann før maten tynner ut mavesyra, og bør unngås. Drikk eventuelt vann med sitron eller epleeddik.
Kilder:


Vedlegg:
NT 01 2014 - For mye eller for lite?


 
OPPDATERT 29.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers