Det er mye vi ikke vet... | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 Mangfald i behandlinga

 Skrivekurs med Geelmuyden

 Pasientsikkerhet - SABORG

 Må elska det ein held på med

 Aromatherapychallenge 2017

 Unnfallen helseforvaltning

 Utdanning til fytoterapeut

 Naturterapeuten 4-2016

 Brobyggerprisen 2016

 Alternativt ved depresjon

 På høstkonferanse 2016

 Erfaringsseminar 2016

 Samhandling om sikkerhet

 Politiske meninger

 Naturterapeuten 3-2016

 Vis alle artikler

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

14.03.2014
Det er mye vi ikke vet...

   
Foto: NAFKAM/UiT
– Det er mye vi ikke vet om virkningsmekanismer og medisin. Jeg vil derfor understreke viktigheten av å være nysgjerrig på virkning vi ikke forventer, spesielt innen forskning på alternativ behandling.  Det sa Vinjar Fønnebø, professor og direktør for NAFKAM ved UiT, på SABORGs siste fagseminar.
Magasinet Visjon har gjengitt store deler av Fønnebøs foredrag.


Ved SABORG (Sammenslutning av alternative behandlerorganisasjoner) sitt årlige seminar holdt Fønnebø et engasjert foredrag om forskning, alternativ behandling og det å være nysgjerrig på det ukjente. Han savner innhold om alternativ behandling i samhandlingsreformen for helse- og sosialtjeneste i Norge, som trådte i kraft i 2012.

– De kan like det eller ikke og mene det er dokumentert eller ikke, men når nesten halve befolkningen bruker alternativ behandling – og når det brukes ved halvparten av norske sykehus – må man ta det med når man skriver om helse og omsorg i Norge. Man kan ikke ignorere det, sier Fønnebø, som er sikker på at det vil bli inkludert snart.

NAFKAM (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) har en viktig posisjon internasjonalt innen forskning på alternativ behandling.

– I dette arbeidet er det viktig å ha en åpen nysgjerrighet overfor uventede observasjoner innen helse og behandling, sier Fønnebø.

– Det er mye vi ikke vet om virkningsmekanismer og medisin. Ser man noe uvanlig og rart skal ikke den første reaksjonen være ”dette passer ikke med det vi vet fra før”, men heller være nysgjerrig på om dette representerer noe jeg ikke vet fra før. Vi bør dyrke fram dette i forskningen. Men i dag har forskningen en lei tendens til å være konserverende på den kunnskapen man allerede har. 

Les hele Magasinet Visjons artikkel:
Vinjar Fønnebø: Vi må være nysgjerrige på det uventede!
http://www.magasinetvisjon.no/no/artikler/helhetli... 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers