Utdanning til fytoterapeut - en reiseskildring | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

10.01.2017
Utdanning til fytoterapeut - en reiseskildring


Jeg reiste til England for å søke plass på bachelorutdanningen i urtemedisin. Da jeg for første gang kom inn i universitetsklinikken bruste gleden over å være omgitt av folk som delte min brennende interesse for urtemedisin.


Av
Mari Georgiana Jerstad
Fytoterapeut MNNH reg.
Kontaktperson NNHs faggruppe for fytoterapi 
 
Rundt bordet i bakrommet satt det folk i ulike aldere, med ulik bakgrunn og livssyn. De diskuterte en kasus ved først å finne fram til en felles forståelse av situasjonen.
 
Diagnose var ikke noe stort tema. I stedet ble personen diskutert i sin helhet, og det ble lagt vekt på sammenhengen mellom de ulike plagene. De diskutere hva som skulle til for at personen selv kunne bli frisk eller få bedre livskvalitet. Til slutt kom de med forslag til urter som passet i kvalitet og virkning, og fant raskt frem ryllik, havreblomst, rose, valeriana, brennesle og rosenrot. Idet de blandet urtene steg duftene fram og formet et smil om munnen min. Jeg ønsket mer enn noen gang å bli en av urtestudentene ved universitetet.
 
Jeg forklarte min situasjon til den tilsynelatende strenge og ressurssterke lektoren i urtemedisin; - at jeg ikke har videregående skole eller studiekompetanse, men bakgrunn fra den økologiske Sogn Jord og Hagebruksskole. Jeg er en kvalifisert økologisk bonde og jeg vil gå på skolen deres. Hun hevet et øyenbryn. Så tok hun meg til bakrommet bakom bakrommet og spurte meg ut. Etter intervjuet ventet jeg i spenning i to uker. Så kom svaret; - jeg fikk studieplass. Da begynte eventyret for alvor.
 
I England er det et sterkt fagmiljø for urtebehandlere. Yrket har i mange tilfeller et nært samarbeid med skolemedisinen. Alle medlemmer av profesjonelle foreninger har minst treårig utdanning på fulltid med anatomi, fysiologi, sykdomslære, ernæring, diagnostikk, medisinsk psykologi, biokjemi osv. i tillegg til de urtemedisinske fagene. Dette er med unntak av de som har 25 års erfaring, og som på dette grunnlaget i tillegg til noen mindre kurs, blir medlem av fagforeningen.
 
Begrepet herbalist er velkjent, og herbalistene har et varmt og levende profesjonelt miljø. På lignende måte som de nyutdannede innen skolemedisin, er man ikke alene i startfasen på jobb. Man har noen å stille faglige spørsmål. En nyutdannet terapeut får gjennom urtemedisinske fagorganisasjoner en mentor som følger dem gjennom hele oppstartfasen.
 
Da jeg kom hjem til Norge igjen, gledet jeg meg til å møte fytoterapeuter i nærmiljøet. Jeg gikk håpefullt turer i skog og by i påvente av at de skulle «hoppe frem» fra bak buskene. Men i dette naturnære riket virket det som om urtebehandlere har blitt en sjeldenhet. I Norge er det en annen styrke i fagmiljøet - samhold på tvers av alternative behandlere.
 
Urtemedisinere kaller seg fytoterapeuter og har slått seg sammen med soneterapeuter, kraniosakralterapeuter, aromaterapeuter, homøopater, akupunktører og mange andre til en felles Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon (NNH). Etter perioden med intens glede og samhold blant urtemedisinere, er det godt å ha et flerfaglig miljø.
 
Ønsket om å ha inngående samtaler over en kopp stankstorknebbte om teens virkning på menneskekroppen med en norsk urtemedisiner, er like sterkt. 
 
Kjenner du «ugress» som en kjær gammel venn? Faggruppen fytoterapi i NNH ønsker et nyttig og nært samarbeid med sine medlemmer. http://nnh.no/article.aspx?mainid=5&id=656
 
Det går rykter om at NNH er åpen for å innføre en mentorordning dersom det er en interesse blant medlemmene. Det kan være en mulighet for samarbeid mellom nyutdannede, ferske medlemmer og de med mange års verdifull erfaring. Om dette er en idé du støtter, oppfordrer jeg deg til å sende en epost til post@nnh.no og melde din interesse.


Vedlegg:
NT 04 2016 - Utdanning til fytoterapeut; en reiseskildring


 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers