Fønnebø om ubrukelige testresultater ved matintoleranse | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 

 
Nyheter

 
Aktuelt i media

 
Utdanning

 
Kurs og møter

 
Internasjonalt

 
Etisk råd

 
Høringer

 
Pressemeldinger

 
Forskning

 
Medlemssider

 
Nyhetsbrev


 

26.10.2015
Fønnebø om ubrukelige testresultater ved matintoleranse

   
Foto: Ingund A. Mæhlum
NAFKAM
I Fride Aasens artikkel “Om matvareintoleranse og diagnostikk” i Naturterapeuten 3/2015 skriver hun at NAFKAMs direktør Vinjar Fønnebø ”mener imidlertid at testen er ubrukelig uten å komme med noen informativ begrunnelse”. Her kommer begrunnelsen.


 
 
 
 
 
 
Av 
Vinjar Fønnebø
Professor i preventiv medisin/NAFKAM-direktør
 
Se Fride Aasens artikkel Om matvareintoleranse og diagnostikkhttp://nnh.no/article.aspx?id=1261
 
De testene som journalisten fra VG fikk utført på tre forskjellige klinikker målte kun IgG og IgA. Se nøye på bildet i av testresultatet i VG-artikkelen http://www.vg.no/forbruker/matintoleranse-og-aller...
Dette er immunglobuliner som man vet øker når organismen blir utsatt for “fremmede stoffer”.

Det er derimot en annen gruppe immunglobuliner – nemlig IgE - som kan si noe om allergi, og dermed intoleranse mot det aktuelle stoffet. Dersom man har høyt nivå av IgE mot et “fremmed stoff” kan det være en indikasjon på at man kan få ubehagelige eller alvorlige/livstruende symptomer dersom man blir utsatt for dette. En test som måler IgE vil derfor være mer nyttig når man skal finne ut hva man ikke tåler. 

På laboratoriet BIOTEKs hjemmesider ser jeg for øvrig nå at de tilbyr en test som også inkluderer IgE http://eubiotek.no/filemanager/download_file/file/...

Eksempelet som gis der, viser at testpersonen - som man kan forvente - har høye nivåer av IgG og IgA for en rekke matvarer, men IgE er kun "high" eller høyere for melk og biff.

Det vil også være nyttig å lese teksten med liten skrift nederst på skjemaet fra laboratoriet:
"This test is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease or replace the medical advice and/or treatment obtained from a qualified healthcare practitioner".

Dette er et klokt råd, og jeg står fast ved at ukritisk bruk av IgG/IgA-resultater oftest feilaktig sykeliggjør pasienter, selv om de ofte er på desperat jakt både etter merkelapp og kur. 
OPPDATERT 18.03.2017

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers